Skip to content
Kezdőlap » Rólunk

Rólunk

 

A Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) 2011-ben alakult, a világon szétszórtságban élő magyarság legmagasabb szintű egyeztető fórumaként, amely szem előtt tartja a diaszpórában élők sajátos igényeit és érdekeit, valamint a diaszpóra magyarságának önálló képviseletet nyújt.
Az MDT szorosan együttműködik a Magyar Állandó Értekezlettel és támogatja a Kárpát – medencei magyarok magyarságmegtartó erőfeszítéseit és autonómia törekvéseit.
Közel negyven ország több mint száz képviselője vesz részt az MDT plenáris ülésein. Két évente a régiók képviselői elnököt választanak országuknak, régiójuknak. Kanadában 14 személy, főleg magyarházi vezető képviseli több mint tíz kanadai város magyarságát és a jelöltek közül titkos szavazással döntik el ki legyen vezetőjük.

Az MDT megalakulása óta szervezettebben tudtuk végezni munkánkat, így mára nem csak a Magyar Kormánnyal van jobb viszonyunk, de hidat építettünk kanadai magyar szervezeteink és a távolságok ellenére magyar közösségeink között is. A Magyar Kormány egyik sikeres programja, a Körösi Csoma Sándor ösztöndíj program. Ezekkel a magyar közösségeket segítő ösztöndíjasokkal olyan fesztiválokat, programokat szerveztünk, ahol több közösséget foghattunk össze, mint például a Nyugat Kanadai Magyar Tábor, a Pontozó Táncfesztivál, vagy a Kanadai Magyar Amatőr Színházak Fesztiválja.
A kanadai magyarság életében a 2019-es év az egyik legsikeresebb év volt. Az elmúlt évek lendületével, közös erőfeszítéssel, barátsággal és egymás támogatásával 2019-re egy összetartó, hatékony kanadai magyarság alakult ki. Ennek jegyében készültünk a 2020-as évre, mely a nemzeti összetartozás erejéről szólt, vagyis igazából szólt volna, ha a vírusjárvány nem lép közbe.

Nagy dolgokra készültünk, különösen arra az évek óta tervezett programra, amit néptáncosainkkal ötlöttünk ki, azokkal a tehetséges táncosokkal, akik Kanadán keresztül, évtizedek óta ápolják nemzeti értékeinket és féltve őrzött hagyományainkat. Az ő együttműködésükkel egy olyan programot terveztünk, ahol minden nagyobb kanadai városból a legtehetségesebb táncosok alkotta együttes egy közös produkciót mutat be. Sajnos nem csak az „Összetartozás” tánccsoport fellépései, de a Diaszpóra regionális gyűlés és KCSP zárókonferencia is elmaradt. A nagyszabású trianoni emlékprogramjainkat is kizárólag csak virtuálisan tarthattuk meg. Nem volt könnyű dolgunk a koronavírus miatti korlátozott lehetőségekkel élve áttervezni az évet, de bátran mondhatjuk, hogy a vírus alkotta kényszerhelyzet erős közösségépítő erőként hatott ránk, hisz mindannyian ugyan abban a hátrányos helyzetben találtuk magunkat.
Meghatározó személyekkel folytatott „Zoomos” beszélgetéseink, közösségépítő programjaink, mint a „nemzet fája”, vagy a „magyarok kenyere”, Montrealtól Victoriáig, hatásosan összefogták közösségeinket, versenyeink, mint a fiataloknak szervezett „Megavers a Diaszpórában”, vagy a „Ki Tud Többet Magyarországról” vetélkedő pedig a következő generációt hivatott összetartani.

Közös videót készítettünk a költészet napjára, Trianon századik évfordulójára, valamint az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 64-ik évfordulójára, mely alkalomkor Kanada történetében először tündöklött a Niagara vízesés piros-fehér-zöld fényekben. Segítettünk az újonnan beindított Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram népszerűsítésében és a pandémia miatt fokozottan anyagilag is támogattuk a határon túli magyarságot.

Hálásak vagyunk, hogy a Magyar Kormány magyarságban és nem határokban gondolkozik és számukra minden magyar egyformán fontos. Köszönjük a Nemzetpolitikai Államtitkárság, különösen Potápi Árpád János Államtitkár Úr és kollégái példaértékű munkáját és nagylelkű támogatásukat.

Izgatottan várjuk, hogy végre ismét személyesen is találkozhassunk és programjainkon együtt ünnepelhessük magyarságunkat.

Szenthe Anna
MDT kanadai regionális elnök