Skip to content
Kezdőlap » A januári fogaskerekek beindulása Hamiltonban

A januári fogaskerekek beindulása Hamiltonban

A január általában a meglévő fogaskerekek olajozásáról szól. A fogaskerék szerkezet a csúszásmentes mozgást biztosítja, ugyanakkor a kényszerhajtások közé sorolják. Ahhoz, hogy mi emberi fogaskerekek ne kényszerhajtásként működjünk, megkell találnunk a saját olajunkat, amivel nyugodtan és biztonságosan hajthatunk. Teli vagyunk olajozatlan fogaskerekekkel, amiket újévben mindig elhatározunk, hogy könnyebbé teszünk és igen is jobban odafigyelünk mind ezek karbantartására. Hiszen értelem szerűen, mindig a jobban működő dolgokra vágyunk. Ugyanakkor az új tervekkel, célokkal teli vágyak, döntések mindig sok áldozattal, elkötelezettséggel és munkával járnak. Viszont minden januárban elindulnak folyamatok, sok minden kezdetét veszi, teli új energiákkal és törekvésekkel. Ez a legszebb talán az újév első hónapjában!
Az Arany János Magyar Iskola fogaskerekei is igazán beindultak az újév energiáival együtt. Az iskola berkeibe belenagyítva, elmesélem, hogy hogyan készültünk a január 22-ei magyar kultúra napjára, amikor a Kölcsey Ferenc által írt magyar himnuszunk 201. születésnapját is ünnepeltük. A himnusz második versszakát akartuk a közönség elé hozni, mivel az kevésbé ismert, mégis sokatmondó lehet mindannyiunk számára. Ezt a szakaszt a magyar iskola tanárai dolgozták fel, szavalat formájában. A gyerekekkel az első szakasz sorait próbáltuk átadni, úgy, hogy minden egyes sor után nyomatékosítottuk, hogy „Isten áldd meg a magyart”. Megemlékezésünk gyanánt, a megszokott éneklés helyett, a himnuszt egy prózai videó keretén belül öleltük fel, melynek forgatása izgalmas pillanatokkal ajándékozott meg minannyiunkat. Január 22-én a magyar iskola részéről, ezzel a videóval tiszteltük meg a magyar kultúra napját a külvilág felé.
    
A hamiltoni magyar cserkészcsapatok is megújulással teli végzik hagyományos heti foglalkozásaikat. A tavaly ősztől kipróbált, idén pedig nagyobb elszántsággal próbáljuk beiktatni a CSEKÉP nevezetű közösség építő programot, amire igazán szükségük és igényük van, úgy az őrsvezetőknek, mint a felnőtt vezetőknek. A hónap közepén a Betlehemes színjáték szereplői egy ajándék kuglizásban vehettek részt, ami egy kellemes közös esti élményként maradt meg. Január végén cserkészek egy rendkívül fiatalos és lendületes lelki napon vehettek részt, az Erdélyből érkezett András Csaba jezsuita egyetemi lelkész vezetésével, aki úgy a kiscserkészeket, mint a nagy cserkészeket feltöltötte testileg, lelkileg.
Le is lepleztem már a januárunk egyik kimagasló eseményét, a Szent István Plébánia egyháztagjainak mély és minőségi lelki töltődését, Csaba atya három napos ittléte alatt. Pénteken egy keresztúti ájtatossággal és azt követő mise által ismerkedett meg az egyházközösség tagjaival, ami egyben egy nagyszerű hangolódást adott a szombati lelki napra. A lelki nap reggel 10 órától vette kezdetét, kis sütemény és kávé illatok hangulatában. Csaba atya rendkívüli kifinomultsággal vitte tovább ezt a baráti hangulatot és igazi megérkezést teremtett meg hitben, lélekben. A közös elmélkedés során a „Találkozás árnyoldalainkkal” című témát jártuk körbe, amelynek interaktív mozzanatai és megosztásai által, mind a 21 résztvevő kicsit közelebb kerülhetett saját bensőjéhez, és tartalmas gondolatokat vihetett magával.
A hónap fénypontját mégis csak egy rendkívül színvonalas rendezvény képviselte, ezzel fantasztikus hangulatban zárva a januárt. A hamiltoni Rozmaring tánccsoport egy lakodalom és keresztelő eseményeit összevont hagyományőrző népi estet tartott, ahol az ízletes vacsora mellett, minőségi és humoros népi jelenetekben, játékokban és táncokban vehettek részt a jelenlévő vendégek. Külön élmény volt, hogy a Rozmaring meghívására együtt táncoltak és ünnepeltek a torontói Kodály és a cambridgei Kossuth Néptáncegyüttes fiataljai, illetve végre színpadon láthattuk a nemrég indult Rozmaring felnőtt kezdőcsoport bátor vállalkozóit is.
Az újonnan létrejött magyar könyvtárunk, a vasárnapi magyar misék, hamarosan kezdődő elsőáldozói hittanórák, gitár és néptánc órák, a pénteki cserkészfoglalkozások, a keddenkénti magyar iskolai zsongások, a sok hétvégén zajlott különböző tevékenységek mind-mind azt erősítik és tükrözik, hogy a hamiltoni magyar közösségnek mennyire fontos a nyelvünk, kultúránk és hagyományaink őrzése, ápolása, és mind ezeknek továbbadása a fiatal generációk irányába.
  
Tifán Sára
KCSP ösztöndíjas