Skip to content
Kezdőlap » Karácsony ünnepe a kanadai magyar közösségekben

Karácsony ünnepe a kanadai magyar közösségekben

A 2023/24 évi Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasok közös beszámolója 

Winnipeg – Bakonyi Anna

December 10-én Winnipeg kis lakóit is meglátogatta a Mikulás. A program teljes ideje alatt magyar nyelvű karácsonyi zenék szóltak. Sokat táncoltunk, játszottunk, kézműveskedtünk. Az igazán bátrak megtanulhattak csillagot horgolni. Az ünnepség második felében rendeztünk egy karácsonyi Bingó versenyt, melyen a szülők is örömmel részt vettek. De a nap fénypontja egyértelműen a Mikulás érkezése volt.

Windsor – Fegyveres-Fiskál Regő

A karácsony a windsori magyarok számára is egy hatalmas esemény. Sok program zajlik a magyar közösség különböző szervezetinél.

Azonban mégis a legnagyobb az a Mindszenty Magyar Házban történik. Itt minden évben egy vacsorával összekötött előadással készülnek, amiben a helyi magyar gyerekek kápráztatják el a szüleiket, rokonaikat és az érdeklődőket. Ez idén sem történt másképp és a gyerekek szívüket-lelküket bele téve hozták össze az idei fantasztikus műsort.

 

Vancouver – Barna Laura

Vancouverben minden évben mozgalmas a karácsonyi időszak, ez idén sem volt másképp. Az eseménysorozat különböző bazárokkal kezdődött, mindhárom vancouveri magyar templomnál és a Magyar Háznál, ahol önkéntesek napokon át dolgoztak, hogy finomságokkal várják a vendégeket. Ezen kívül idén is, mint minden évben rengeteg magyar kézműves terméket árultak helyi művészek és vállalkozások.

A karácsonyi hangulat megteremtése után megérkezett a Mikulás is, majd közösen ünnepeltük Jézus születését az Első Magyar Református, a Magyarok Nagyasszonya és a Vancouveri Magyar Református egyházközösségekben, illetve a Magyar Házban is. A templomi műsorokon felléptek a Szent László magyar iskola és a Kálvin magyar iskola diákjai különböző versekkel, énekekkel és színdarabbal is. Így hát nem telt eseménytelenül ez az időszak.

Toronto – Tifán Sára

Hamilton közösségében színvonalas Betlehemes színjátékkal készült a közösség apraja-nagyja. A szereplők mindannyian cserkészek, az öt évestől a tizenhét évesig, minden korosztályt megszólított. Az újonnan alakuló zenecsoport tagjaival együtt 25 magyar fiatal (és néhány hangszeren játszó cserkész szülő) vett részt ebben a rendkívül ünnepi élményben. Hálával a szívünkben várjuk az Áldott Karácsonyt, és örömünkre szolgált, hogy, a hamiltoni magyar közösséghez kicsit közelebb hozhattuk a Krisztusi fényt.

 

Toronto – Guncz Nóra

„Ujjong a szívünk, dalra gyúl!” – Lobogó mécsesek, karácsonyfa, diós-mákos bejgli, örömteli arcok és sok-sok muzsika. Ebben a lelkületben telt idén a karácsonyi gyertyafényes zenés áhítat Advent harmadik vasárnapján a Magyar Diaszpóra Missziós Központban, Torontóban.

A rendkívüli Istentiszteletre már két hónapja készült a templomi kórus, hogy a karácsonyhoz kapcsolódó zeneművekkel még meghittebbé tegye a szertartást. Az énekeket több hangszer felcsendülése is körülölelte. A hárfa és a vonósok igazi angyali hangzást teremtettek, míg a gitár és a zongora egy fiatalos, lendületes, ujjongó érzést keltett a szívekben.

Az áhítaton egy közel 100 fős magyar közösség vett részt, akik aztán együtt költötték el az ünnepi ebédet, amelyet lelkes háziasszonyok készítettek előzőleg. A házi tyúkhúsleves, a töltött káposzta, a diós és mákos bejgli méltó fogásokként szolgáltak az eleve emelkedett hangulathoz. Az étkezést követően közös kántálásra került sor az asztaloknál, amely a „Csendes éj” című jól ismert karácsonyi dallammal kerekedett le. A résztvevők végül testi és lelki jóllakottságban tértek haza otthonaikba.

Toronto – Dancs Anna

December 9-én a Kanadai Magyar Kultúrközpont adventi vásárt szervezett, amelyen a Torontói Arany János Magyar Iskola növendékei örvendeztették meg a közönséget karácsonyi műsorukkal. Az osztályok előadásai után egy nagy, közös énekléssel zártuk az eseményt, ahol az iskola összes tanulója (2-től 14 éves korig) együtt énekelt karácsonyi dallamokat. A zenei kíséretet hegedűjáték biztosította, ezzel segítve és színesítve a gyermekek énekhangját.

 

Toronto – Csadi Zoltán

A Rákóczi Alapítvány háza táján 2023 karácsonyi időszakában is sok izgalmas esemény történt. Decemberben összesen 47 a Kárpát-medencében élő fiatal diák kapott ösztöndíj-támogatást. Tovább folytattuk étkeztetési programunkat Kárpátalján, Ungváron; online karácsonyi ünnepséget szerveztünk a szerte a nagyvilágban élő támogatóink, segítőink referenseink számára. A Rákóczi Alapítvány évtizedek óta fontos tradíciót követ, amikor támogatói és szerettei körében ünnepli a karácsonyt és készül az új esztendőre.

Az amerikai kontinensen napjainkra egyetlen magyar hetilapként megjelenő Kanadai/Amerikai Magyarság is egyedi karácsonyi arculattal jelenik meg az ünnepi hónapban. Az ádventi készülődés hangulatát tovább fokozva ünnepi témájú novellákkal, egyedi karácsonyi üdvözletekkel és színes jókívánságokkal járul hozzá a hetilap a diaszpóra magyar karácsonyának szebbé varázslásához.

Ottawa – Hajzer Sándor

Az Ottawai Magyar Oskola tanulói karácsony alkalmából egy ünnepi műsorral készültek a szülőknek. Verseket és mondókákat mondtak el, egy mesét adtak elő, énekeltek és gyertyatáncot mutattak be. A műsorban az iskola minden tanulója részt vett egészen az óvodásoktól a nagyokig. A műsort néptánc bemutatóval és hegedűjátékkal színesítették a gyerekek. Ezt követően megvendégelés és táncház egészítette ki a műsort.

Az Ottawai 28.sz. Kölcsey Ferenc cserkészcsapat a katolikus közösség vasárnapi miséjének keretein belül adta elő jelmezes, betlehemes műsorát minden kedves résztvevő örömére. A műsor végét egy közös énekkel zárták a gyerekek, amibe a jelenlévők is csatlakoztak, ezzel színesítve a misét. Ezután egy süteményvásárhoz csatlakozhattak a jelenlévők, amivel a cserkészcsapatot támogathatták.

Nanaimo – Gáspár Roland

Az év utolsó hónapja a Nanaimoi Magyar Kulturális Egyesület életében is ünnepi készülődéssel telt. A Mikulás érkezése előtt a gyerekek és szüleik együtt öltöztették a karácsonyfát és díszítették a termet.

Az idei karácsony különlegesnek mondható, mert egy réges-régi hagyományhoz visszanyúlva, betlehemezéssel leptük meg a közösség tagjait. A pásztorjáték részeként egy másik meglepetés is várta a vendégeket. Az egyik apukának köszönhetően fából készült egy „betlehemes házikó” is. A gyerekek pedig, szüleikkel közösen, tűnemezelt gyapjúfigurákat készítettek. A több heti munkából szinte mindenki kivette a részét, ki-ki tudása és képessége szerint csatlakozott a közös feladathoz. Volt, aki a házikót festette és díszítette, mások a bábukat készítették vagy éppen kellékeket és jelmezeket az előadáshoz. Igazán jó példája volt ez az összefogásnak.

A karácsonyi program istentisztelettel kezdődött. A remek hangulathoz nagyban hozzájárult, a közös vacsora. A rendezvény fényét emelte az ünnepi hárfajáték, ízléses díszítés és terítés, bőséges és finom hús- és sajttálak, és rengeteg karácsonyi sütemény. A közös ünneplés titkos ajándékozással zárult.

Montreal – Borgula Benedetta

A Montreáli Magyar Iskola idén ünnepelte a 90. évfordulóját. A hagyományokat megőrizve idén is nagy örömmel készültek az iskola diákjai a karácsonyi ünnepségre. Elhangzottak karácsonyi versek és sok, mindenki által ismert karácsonyi dallam is felcsendült. Öröm volt együtt ünnepelni!

Idén ünnepelték 70. évfordulójukat a Montreáli Magyar Cserkészcsapatok. Mint minden évben idén is meglátogatták és ünnepi műsorral is készültek a Foyer Hongrois Magyar Otthonban élő időseknek. A műsor után a cserkészcsapatok közös éneklésre invitáltak mindenkit. Zengett a Magyar Otthon a karácsonyi daloktól.

Ha karácsony, akkor ünnepi műsor, ha ünnepi műsor, akkor táncház. Családias körülmények között ünnepelték a karácsonyt a Bokréta Táncegyüttes tagjai. Lezárult a félév. Ilyenkor a táncosok röviden bemutatják mit is tanultak az első félévben. Ez így is történt.  A rövid bemutató és a falatozás után pedig kezdetét vette a táncház, ahol a táncosok a közönség tagjait is várták a táncparkettre, hogy együtt vegyenek részt egy jó hangulatú este lezárásában.

 

Kelowna – László Karolina

Idén az Okanagani Magyar Házba is ellátogatott a Mikulás. Nem is hiába, hiszen 22 gyerek és megannyi szülő, nagyszülő várta. Azért nem ment olyan könnyen a dolog, hiába készítettünk neki szebbnél szebb kézműves ajándékokat, írtunk számára leveleket, énekeltünk Mikulásváró dalokat, sőt, még forrócsokit és süteményt is ettünk a tiszteletére, se hírét, se hamvát nem hallottuk. Végül egy ősi varázsigével próbálkoztunk, aminek azonban szövege már réges-rég feledésbe merült, így mindenki térképet ragadott és egymásnak segítve gyűjtöttük, majd közösen raktuk össze a varázslat szétszórt darabjait. Szerencsére a bűbáj hatásos volt, végre bekopogtatott a Mikulás! Be is engedtük, ő pedig kiosztotta az ajándékokat és még mesét is olvasott nekünk, majd tovább sietett a többi kanadai Magyar közösséghez.

 

Hamilton – Rideg Timea Bettina

December 21-én Torontóban nagyszerű együttműködés eredményeként valósulhatott meg Magyarország Torontói főkonzulátusának karácsonyi koncertje „Gyertyafényes Karácsony” címmel. Az előadás során a közönség többek között átélhette a karácsonyi regölés és betlehemes játék hagyományait is.

A műsorban a Kőrösi Csoma Sándor program környékbeli ösztöndíjasai és szervezetei működtek együtt, így Guncz Nóra, Dancs Anna, Sikentáncz Szilveszter, Czender Csilla, Balogh Dávid Attila, valamint jómagam, illetve a Kodály Együttes Junior csoportja és a Kossuth Táncegyüttes. Mindenki a maga tálentumával adott hozzá a műsorhoz, ki tánccal, ki énekkel, szavalással, ki hegedűszólóval.

Tovább gazdagította a műsort Teleki Gergő  zongorajátéka és Sikentáncz Alíz szavalata. A műsor szerkesztését pedig Sikentácz Szilveszternek köszönhetjük, aki összefogta ezt a hatalmas csapatot, hogy megvalósulhasson a műsor.

A Szent Erzsébet Római Katolikus Plébánia biztosította a helyszínt a koncerthez, ahol az előadás után karácsonyi ételeket kínáló állófogadás várta a kedves résztvevőket a Főkonzulátus jóvoltából.

Edmonton – Fábrik Eszter Dalma

Az edmontoni Magyar Ház december 3-án délután 1 órakor kezdett megtelni izgatott gyerekekkel. Az izgalomnak nem más volt az oka, minthogy vártuk a Mikulás érkezését. El is kezdődött a készülődés. Minden gyerek szorgosan nyújtotta, formázta és szaggatta a tésztát. Készült csillag, kis csizma, hópihe, karácsonyfa és még megannyi ötletes formájú sütemény. Miután kisült, kezdődött az igazi feladat. Fehér cukormázzal és színes cukor gyöngyökkel díszítették a mézeskalácsot. Volt, aki hazavitte, aki ajándékba készítette a Mikulásnak, és aki már frissen meg is kóstolta az elkészült színes, egyedi és finom mézeskalács süteményét. A foglalkozás után a gyerekek örömére pedig megérkezett a Mikulás.

 

Cambridge, Guelph és Kitchener – Czender Csilla és Sikentánc Szilveszter

Az adventi várakozás, az ünnepre való készülődés kétségkívül minden közösségben érezhető, és ahogyan tapasztaltuk felerősíti a diaszpórában élő családok kötődését magyar hagyományainkhoz.

A decemberi műsorok összeállítása és az azokra való felkészülés minden esetben a mi feladatunk volt. A december 6-i Mikulás-váráshoz kötődően a magyar iskola diákjai nagyon jó hangulatú műsort adtak a Kossuth Házban, verssel, énekkel, tánccal. Az előadást táncház és közös vacsora követte, a gyerekek pedig egész este kézműves foglalkozáson vettek részt.

December 9-én a Kossuth Tánccsoport felnőtt tánckara nagy sikerű műsort adott a Kitchener-i karácsonyi vásáron.

December 17-én a magyar iskolás gyerekek ismét bemutathatták ünnepi előadásukat, ezúttal a régió református gyülekezete előtt, az adventi istentiszteletet követően.

Ugyanezen a napon tartotta a Kossuth Tánccsoport évzáró karácsonyi vacsoráját, melyet megfűszereztünk a különböző korosztályok táncos bemutatójával, nyílt próba tartásával.

Az évet egy különleges, meghitt műsorral zártuk december 21-én a Szent Erzsébet Plébánián, melyet Sikentánc Szilveszter rendezett a Torontói Főkonzulátus felkérésére. Az előadásban részt vettek a Torontóban és környékén tevékenykedő KCSP ösztöndíjasok – Balogh Dávid, Czender Csilla, Dancs Anna, Guncz Nóra, Rideg Bettina Tímea, Sikentánc Szilveszter -, Teleki Gergő zongoraművész, a Kossuth Tánccsoport férfi tánckara, a Kodály Együttes junior csoportja, és kislányunk Sikentánc Alíz is.

Calgary – Boldizsár Botond

December 16-17-én Téli Tábort tartottak a Calgary-i cserkészcsapatok, Girl Guide Camp Jubilee-ban nem messze a várostól. Számtalan programban volt részünk; kézműves programok, meseerdő, számháború, sportoltunk is sokat és négy új kiscserkészt avattunk! Szombat este pedig betlehemes előadásainkat mutattuk be a szülőknek.