Skip to content
Kezdőlap » 1956-os megemlékezések a kanadai magyar közösségekben

1956-os megemlékezések a kanadai magyar közösségekben

Calgary – Boldizsár Botond

Calgaryban rendkívül színes műsorral emlékeztünk. Ellátogatott hozzánk Magyarországról, Dr. Csepeti Ádám, a Miniszterelnökség Parlamenti és Stratégiai Államtitkárság Stratégiai Ügyek Koordinációjáért Felelős Helyettes államtitkára, aki ünnepi beszédet tartott. Több néptánc produkciót láthattunk a megemlékezés során valamint verseket hallhatunk. A Bethlen Gábor Magyar nyelviskola és óvoda is fellépett három produkcióval. Cserkészcsapataink is szolgálatot vállaltak a megemlékezés során. Végül az 56-os emlékplakett koszorúzása következett. Tisztelet a Hősöknek!

Cambridge, Guelph és Kitchener – Czender Csilla és Sikentánc Szilveszter

A Kitchener-i, Guelph-i és környékbéli magyar közösség hagyományosan a Cambridge-i Kossuth házban emlékezett meg az 1956. október 23-ai eseményekről.

Az ünnepi műsor szerkesztése során igyekeztünk azt sokszínűvé, kicsit rendhagyóvá tenni. A vendégeket a színházteremben Beethoven Egmont nyitánya fogadta a hangfalakból szólva, ahogy az hallható volt ’56-ban is…

A műsort Sikentánc Szilveszter méhkeréki tánca nyitotta, amit a magyar iskola egy lelkes tanulójának versmondása követett, Szabó Valéria táncos kalotaszegi dalokat énekelt, a Kossuth Tánccsoport tagjai pedig bagi koreográfiájukat adták elő. Czender Csilla ünnepi beszédben emlékeztetett és emlékezett 1956 eseményeire és üzenetére.

Végül a magyar iskola vezető tanára, Kovács Anita, Márai Sándor: Mennyből az angyal című versét szavalta el. A megemlékezés zárásaként a Kossuth ház bejárata mellett felállított emlékműnél elhelyeztük az emlékezés virágait és közösen énekeltük el a magyar himnuszt.

Edmonton – Fábrik Eszter Dalma

Edmontonban az 1956. október 23. forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett megemlékezés ünnepi koszorúzással kezdődött. A program a Magyar Házban folytatódott, ahol Nagytiszteletű Paizs József mondott imát hőseinkért, hazánkért és a világbékéért. Beszédet mondott Dr. Csepeti Ádám helyettes államtitkár, Szenthe Anna az MDT kanadai regionális elnöke és Dr. Bodnár Gergely, a WO projekt koordinátora. Az ünnepséget több verses szavalat színesítette. Hallhattuk Pókay Ágoston megható személyes visszaemlékezését az 1956-os forradalom és szabadságharcról.  Csík János és a Mezzo lendületes, kávéházi hangulatot idéző ünnepi koncertjével folytatódott a nap.

Hamilton – Rideg Timea Bettina

Hamiltonban megható műsorral emlékeztünk meg az 56-os forradalomról. Több vers, prózai alkotás és persze a Hamiltoni Rozmaring Néptáncegyüttes külön erre az alkalomra készült koreográfiája alkotta a műsort. Az előadást követően a tánccsoport számára még  nem ért véget az emléknap. A Rozmaring táncosai este a piros-, fehér-, zöldben pompázó Niagara-vízesés mellett is táncoltak az 56-os hősök emlékére.

 

Kelowna – László Karolina

A Kelowna-i Magyar Házban rendezett október 23-ai megemlékezés meglepően nagy hatással volt rám. Könnyes szemmel énekeltem a Magyar Himnuszt. A műsort úgy raktuk össze, hogy egy-egy vers vagy zene között rövid beszélgetéseket szerveztünk a jelen lévő, 1956-ot megélt tagokkal. Hátborzongató volt hallgatni a hazájukat elhagyni kényszerülő idősek hihetetlennek tűnő történeteit hősiességről, igazságtalanságról, terrorról és halálról. Tovább fokozta az élményt, hogy a műsor során elhangzó versek közül kettőt a rendezvényen résztvevő, Magyarországról kivándorló tagok írták. Nem is csoda, hogy a rendezvény végén többen könnyes szemmel énekeltük a Magyar Himnuszt. Ez az ünnepség számomra nagyon eltért az eddig megszokott iskolai megemlékezésektől és azt hiszem jó sokat kaptam ettől az élménytől.

Montreal – Borgula Benedetta

A montreáli magyar szervezetek együtt tartották az 1956-os forradalom és szabadságharcról szóló megemlékezést október 22-én vasárnap, a református és katolikus közös mise után, a templom társadalmi termében, a Magyar Iskola és a Cserkészek tanulói valamint a Kis csillag együttes közreműködésével.

Van egy emlék,

van egy kép három színről,

ami a tiéd!

Nanaimo – Gáspár Roland

A Vancouver-szigeten fekvő Nanaimóban sok évtizedes hagyományt követve idén is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről és áldozatairól.

A Nanaimóban működő Magyar Kulturális Egyesület és Magyar Ház évtizedeken át volt második otthona sok 1956-os kivándorlónak, köztük jó néhány Soproni Erdésznek is. Így túlzás nélkül mondtató, hogy az itteni magyarok számára az egyik legfontosabb magyar emléknap: október 23. Ezért a közösség tagjai a fiatalabb generációval egyetemben igyekeznek megőrizni a forradalom emlékét. A koszorúzás és az ünnep beszéd után egyórás emlékműsor hozta közelebb a hallgatósághoz a forradalom őszének hangulatát. ’56-os versek és Cseh Tamás dalok mellett Bródy János sorai is megelevenedetek. A Ha én rózsa volnék című dalt Koncz Zsuzsa énekelte: „És ha egyszer rajtam lánckerék taposna, Alattam a föld is sírva beomolna.”

Az idei év különlegességet is tartogatott. Nanaimóban először öltözött piros-fehér-zöldbe a város emblematikus történelmi épülete, a Bastion. Remélhetőleg ezzel új hagyomány született.

Ottawa – Hajzer Sándor

Október 22-én az Ottawai Magyar Iskolában tartott megemlékezési ünnepségen a Magyar Iskola tanulói és a Cserkészcsapat tagjai műsort adtak elő. A műsor fő szimbóluma a lyukas zászló és a tiszteletadás a hősöknek, akik életüket adták a Forradalomban és Szabadságharcban.

Toronto – Balogh Dávid Attila

Október 22-én vasárnap délután 1 órától került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésre a Torontói Magyar Házban ahol a Kodály Együttes is színesítette táncos koreográfiával a műsort. Köszöntőt mondott Boda-Lázár Judith a Magyar Ház elnök asszonya, Igaz Máté a Torontói Főkonzulátus ügyvivője, valamint Bíró Tamás a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség kabinetfőnöke. A megemlékezés megáldásának szolgálatát Nt. Vass Zoltán a Torontói Első Magyar Református Egyház lelkipásztora végezte. A megemlékezése Jurás Pál személyes hangvételű beszédével kezdődött majd fellépett a Torontói Arany János Magyar Iskola, a Kodály Együttes Vajdaszentiványi táncokkal, Sziki Károly színművész és Teleki Gergő zongoraművész.

Toronto – Dancs Anna

Október 22-én, vasárnap, a Torontói Magyar Házban tartottunk díszünnepet az 1956-os hősök tiszteletére. A hivatalos köszöntők után Jurás Pál 1956-os emlékeiről beszélt a közönségnek. A személyes visszaemlékezés után a Torontói Arany János Magyar Iskola diákjainak műsora következett, melyre szabadidejüket sem sajnálva hetek óta szorgalmasan készültek. Az előadás színesebbé tételéhez hozzájárult többek között a Kodály Együttes is, tőlük magyar néptáncot láthattunk. A műsort Teleki Gergő zongoraművész hangszerjátéka zárta.

Toronto – Guncz Nóra

Bár a torontói Magyar Diaszpóra Missziós Központnak nem volt önálló kezdeményezése az 1956. október 23-i megemlékezés tekintetében, mégis aktívan jelen volt három különböző, erre vonatkozó ünnepségen is.

Október 19-én a Torontói Metropolitan Egyetem George Vári Halljában emlékeztünk meg az 56-ban elesett hősökről. Igaz Máté Ügyvivő Úr köszöntője után, majd a kiemelt vendégek beszédét követően az est lelkületét a „Smoke In His Eyes, Homage á Cseh Tamás” című koncert emelte tovább, Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós előadásában.

Október 23-án délben az Ontáriói Törvényhozás Épülete előtt, délután pedig a torontói városházán került sor Nemzeti Lobogónk felvonására.

A megemlékezések alkalmával Magyarország Torontói Főkonzulátusának kérésére Guncz Nóra, a Magyar Diaszpóra Missziós Központ KCSP ösztöndíjasa, előadásában hangzott fel a Magyar és a Kanadai Himnusz egyaránt.

Toronto – Tifán Sára

Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a Magyar Örökség Hónap eseményei alatt, de elsősorban az 1956-os forradalom megemlékezése gyanánt hívta össze magyar és kanadai vendégeit egyaránt. Néhány köszöntő, visszaemlékező beszéd, és a jelenlévő ’56-os hősök tisztelete előzte meg az est csúcspontját. Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs a diaszpóra néző elé hozták Cseh Tamás koncert színház műfajban előadott életművét, mely rendkívüli élményt nyújtott minden jelenlévőnek.

A hamiltoni magyar cserkészcsapatok, egy sajátos péntek esti megemlékezést szervezetek a temető hangulatát hívva segítségül. Egy kis szerepjátékkal idézték elő az akkori történéseket megrázó pillanatot, majd fáklyás koszorúzással tisztelegtek az ’56-os bátrak előtt.

Vancouver – Barna Laura

Az idei 1956-os forradalomra való megemlékezés a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület szervezésében október 22-én, vasárnap került megrendezésre. A műsor Valentovics Péter konzul beszédével kezdődött. Ezután a közösség egy tagja, a 91 éves Szimcsák Ferenc szavalta el „Keresek valakit” című saját versét, melyet egy, a forradalmi események során megismert lányról írt. Kihangsúlyozta azt is, hogy ne felejtkezzünk el megemlékezni arról a sok asszonyról, akik szintén fegyvert ragadva védték a hazát az ’56-os események során.

Végül a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület vezetősége nevében Fehér Magdi közvetítette Vaskó Ágnes, szervezőtitkár szavait, aki egy rövidebb filmmel készült a megemlékezésre. A film címe „Szerettünk volna még élni” és egy szerelmespár szomorú sorsát meséli el, akik az elnyomó hatalom áldozatává váltak. A műsor befejeztével a nap egy koszorúzással zárult a Forest Lawn Memorial Parkban álló 1956-os emlékműnél.

A második megemlékezés a UBC-n található székelykapunál volt október 23-án. Itt gyűlnek össze minden évben az öregdiákok és vendégeik, hogy a Sopron Alumni szervezésében, szűkebb körben emlékezzenek vissza az ‘56-os eseményekre. Egy rövidebb műsor keretén belül beszédet mondott Rétfalvi László, soproni öregdiák, Szamosközi Tünde, a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület elnöke és Valentovics Péter, konzul, majd elhelyeztek egy nemzeti színű koszorút az emlékműhöz. Az eseményen részt vett Robert Kozak is, aki a UBC Erdészeti tanszékének dékánja és egyben a volt soproni diák, Dr. Kozák Antal fia. A megemlékezés után mindannyian bementünk az egyetem hatalmas famunkákkal díszített épületébe, ahol egy állófogadással zártuk az eseményeket.

Windsor – Fegyveres-Fiskál Regő

Az 1956-os forradalomi megemlékezés Windsorban is minden évben nagy eseménynek számít, hiszen mai napig élnek olyan emberek a városban, akiknek szülei vagy ők maguk részt vettek a forradalom eseményeiben.

            2023-ban egy kicsit rendhagyó megemlékezést tartottunk. Hiszen a szokásos versek, illetve kép vetítések, helyet egy neves magyar színművész látogatott el a városba a megemlékezés okán. Szíki Károly Arany Érdemkeresztes színművész az „Elzúgtak forradalmaink” monodráma darabját adta elő a megemlékezőknek, és ezzel igencsak egyedivé tette az idei évi ünnepi találkozót.

            A darab után végezetül a magyar közösség képviselői a Windsori vezetéssel együtt a Városházán felhúzták a magyar zászlót és így emlékezett meg a hősökről kik egy szabad Magyarországért áldozták életüket.

Winnipeg – Bakonyi Anna

Október 23-án Winnipegben, az itt élő, kis létszámú magyar közösség, meghitt ünnepségen emlékezett meg az 1956-os forradalomról. Felemelő érzés volt számomra, hogy Kanada közepén, Magyarországról érkezve, magyar nyelven, magyar verset szavalhattam. A műsor után magyar ételekkel készültünk, majd sokat beszélgettünk, felelevenítettük a régi történeteket. Nemcsak tartalmában volt különleges ez a mai nap, hanem külső jegyeiben is. Hatalmas élmény volt részese lenni ennek az ünnepségnek, hiszen távol a hazától egészen más erővel bír egy ilyen megemlékezés.