Skip to content
Kezdőlap » A legnehezebb időkben a nemzet egysége erőt ad

A legnehezebb időkben a nemzet egysége erőt ad

„A legnehezebb időkben, amikor legfontosabb értékeink forognak veszélyben, a nemzet egysége ad nekünk erőt, az a tudat, hogy számíthatunk egymásra és az anyaországra”, 1848 üzenete ma is az, hogy a túlerővel szemben is képesek vagyunk célt érni, ha összefogunk – mondta nemrégiben Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.
Ezt az összefogást lehetett érezni Kanada szerte, amikor a március 15-e előtti és utáni hétvégén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek az itt élő magyarok. Az országban működő magyar házak, templomok  a „márciusi ifjak” -tól voltak hangosak, akik hónapok óta készültek, versekkel, dalokkal, színjátékkal.
Március 12-én a Welland-i Magyar Önképzőkör, 102. alkalommal, tartotta meg az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepélyes megemlékezését. Az Önképzőkör vezetőségé és önkéntesei szeretettel fogadták a környékbeli magyarokat ízletes ebéddel és műsorral. A műsor keretén belül történelmi perceket  idéztek fel a szereplők, valamint szavalatokkal  és dalokkal emlékeztek.  A résztvevőket meghívott vendégük, a Torontói Főkonzulátuson működő Magyar Közösségi Diplomata,   Markocsány Gábor konzul köszöntötte.
A Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület rendezésében emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójáról a Vancouveri Magyar Színház, a Vancouveri Magyar Cserkészek, a Forrás Néptánc Együttes és a Kálvin Magyar Oktatási Szövetség diákjainak segítségével.  A finom falatok a Faragó házaspár készítette. Az Első Magyar Református Egyháznak pedig otthont adott a megemlékezésnek, miután a Magyar Házban felújítási munkálatok folynak. Igazán nagyszerű élményben volt része a közönségnek a teltházas rendezvényen.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról a torontói Magyar Házban is megemlékeztek. Az esemény díszvendége Bunford Zsolt János biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár volt, ünnepi beszédet mondott Dr. Vass-Salazar Mária nagykövet, Igaz Máté Árpád, a Torontói Főkonzulátus ügyvivője és Boda-Lázár Judith, a Magyar Ház elnöke. A ünnepségen fellépett az Arany János Magyar Iskola, a Baptista Templom fúvós zenekara, a Hangyaboly Színtársulat, a Kodály Táncegyüttes, a Szent Erzsébet Magyar Iskola és Teleki Gergő zongoraművész.

Méltó mūsort állított össze Gáspár Roland KCSP ösztöndíjas és Langeloo Klara az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc megemlékezésére a Nanaimoi Magyar Házban. A kisgyerekek elõadása páratlan volt!
A teltházas megemlékezés  felejthetetlen élmény marad mindenki számára Saskatoonban is.
1848 március 15-re emlékeztek a montreáli Magyar ifjúsági szervezetek.
Winnipegen ebéddel egybekötött programmal  emlékeztek a márciusi eseményekre a Magyar Házban.
A reginai magyarok március 19-én tartották meg ünnepség.
 
Zsúfolásig megtelt házzal ünnepelt az Okanagan magyarsága Kelownában, az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 175-ik évfordulóján. Móricz Lajos egy igazán színvonalas műsort rendezett, minden korosztály Petőfi verseket szavalt, az ünnepi beszéd mellett videó bejátszások gazdagították a megemlékezést.
Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseiről és eseményeiről emlékeztek meg 2023 március 12-én, vasárnap délután a windsori Mindszenty Hall Magyar Kultúrközpontban.
Fábiánné Mórocz Judit, a műsor szerkesztője köszöntötte az emlékezőket, majd a szereplők csoportja előadta az ünnepi alkalomra készített zenés-verses történelmi összeállítást.  A szereplő magyar iskolás gyerekek, interaktívvá tették a megemlékezést, a 12 pont és a Nemzeti dal kinyomtatott példányainak közönséggel való megosztásával és a magyar zászlók kitűzésével.
Kanadai látogatásakor Edmontonban mondott ünnepi beszédet Potápi Árpád államtitkár, aki Csibi Krisztinával, a Magyarság Háza igazgatójával Nyugat Kanadában emlékezett az 1848-as eseményekre.
 Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára való emlékezés mellett átadták a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megújult edmontoni magyar házat. A létesítmény több magyar szervezet otthona és számos rendezvény helyszíne a nyugat-kanadai nagyvárosban.
 Az edmontoni ünnepség keretében a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta  Vörös Sándor, az Edmontoni Csárdás Néptánccsoport vezetője, a kanadai magyarok Összetartozás Táncegyüttese alapítója a magyar néptánckultúra kanadai népszerűsítéséért. Vörös Sándor a jövőben az edmontoni Magyar Ház vezetőjeként, az Edmontoni Magyar Kultúrkör elnökeként is dolgozik. Államtitkár  köszönetét fejezte ki Szenthe Sándor tiszteletbeli konzulnak, aki 30 éven át vezette az edmontoni  kulturális szervezetet.
Potápi Árpád János az ünnepségen és táncbemutatón köszönetet mondott a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak, amiért összefogott a kárpátaljai magyarokért, és csatlakozott a segítségnyújtáshoz. Emellett köszönetét fejezte ki azért a szerteágazó munkáért, aminek révén a KMKT a kanadai magyarság a magyar diaszpóra egyik legaktívabb közösségeként működik.
Calgaryban a március 15-i megemlékezés keretében szombaton felléptek a Bethlen Gábor iskola tanulói, a helyi cserkészcsapat, Savanya Eszter és István, Vadrózsa tánccsoport, a Nádihegedű Magyar Népművészeti műhely és Juhász Gergely.

Március 18-án este Calgaryban mutattuk be az Összetartozás Táncegyüttes táncjátékát, amelyet a Nemzeti összetartozás éve alkalmából állítottak össze, és amelyet Kanada legjobb magyar néptáncosai adnak elő “Hová indul ez a vonat” címmel.

A táncbemutatón Potápi államtitkár úr beszédében elmondta, hogy „Jó látni, hogy a magyarság 1848. március 15-ét egy szívvel, egy lélekkel ünnepli, éljen bárhol a világon . Ez az összhang a nemzeti összetartozás, amely Háromszéktől Albertán át egészen Új-Zélandig meghatározza nemzetünket.  A magyarság történelmének legkiemelkedőbb pillanataiban élte meg ezt az összetartozást. Ilyen meghatározó pillanat, ilyen esztendő volt 1848 és 1956, és bizonyos szempontból ilyen volt 2010 is, amely egy új időszámítás kezdetét jelentette a nemzetpolitikában. Ez volt az az év, amikor kimondtuk, hogy nem csak felelősséget érzünk, hanem felelősséget is viselünk a Magyarország határain kívül élő magyarságért. Ekkor, tizenhárom évvel ezelőtt indult meg az a nemzetpolitikai folyamat, amely a magyarság elmúlt száz évének legsikeresebb időszakát hozta el számunkra. Hisszük, hogy a nemzeti összetartozás – ami a Calgaryban bemutatott táncjátékot is inspirálta – egyesíti a magyarságot szellemben, szívben és cselekedetekben.
Gratulálok a produkcióhoz és köszönöm  a meghívást a  Kanadai Magyar Kulturális Tanács és a Diaszpóra Tanács Kanadai Elnök -ének, Szenthe Annának.