Skip to content
Kezdőlap » Nyugat Kanadai Székely Bál Edmontonban

Nyugat Kanadai Székely Bál Edmontonban

Február 25-én, szombaton került megrendezésre a Nyugat-Kanadai Székely Kulturális Egyesület szervezésében az 5. Székely Bál. Ezen a napon teltház volt az edmontoni magyar házban, még Calgaryból is érkeztek vendégek az eseményre.

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy vendégeink között köszönthettük Kulcsár-Terza József magyar kisebbségért felelős parlamenti képviselőt és kedves családját. A képviselő úr a  Kanadai Magyar Kulturális Tanács és az esemény szervezőinek meghívására első ízben tett látogatást Kanadában. A szervezők a vendégek között üdvözölték  Szenthe Sándor Alberta tartomány tiszteletbeli konzulját, az Edmonton Magyar Ház elnökét és Szenthe Annát a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai regionális elnökét, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökét.

Az estét dr. Székely Zsolt elnök, valamint Molnos László alelnök nyitották meg, majd Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő úr üdvözölte a résztvevőket,  kiemelve, hogy a földrajzi távolság ellenére is összetartozunk és közös célunk, hogy még szorosabbá fűzzük az erdélyi és kanadai magyarság közötti kapcsolatokat! A beszédek után Erdélyről és nevezetességeiről nézhettünk meg egy összefoglaló kisfilmet, majd egy rövid videóban mutatta be az Egyesület, hogy a korábbi Székely Bálok bevételéből egy székelyföldi, Korondhoz tartozó szórványtelepülésen lévő iskolát és óvodát támogatott. Többek között iskolai tanszereket, interaktív táblát, hangtechnikai kellékeket vásárolt, valamint játszóteret alakított ki a gyermekek számára. Elhangzott az is, hogy a fenyőkúti általános iskolába közel 40 diák jár, míg a település közel 400 fő lakosból áll. Az Egyesület számára azért volt fontos a támogatás, mert a település nem rendelkezik megfelelő anyagi kerettel az iskola további működtetéséhez, így az Egyesület segítségével tud jelenleg is diákokat fogadni. Végül a programot egy székely hagyományokon alapuló előadással zártuk, melyet az Edmonton Csárdás Tánccsoport tagjai adtak elő, kiegészülve Bodó Tihamérral Calgaryból és Molnár Izabellával Vancouverből. A produkció elkészítéséért köszönet jár Bodó Tihamérnek. A műsort Polgár Angéla, edmontoni KCSP ösztöndíjasunk konferálta!

A hivatalos program után megkezdődött a vacsora, aminek középpontjában a “székely fatányéros” állt, melyet hagyományos székely ruhás hölgyek szolgáltak fel.

A résztvevők  hajnalig ropták a táncot az  “Attiláék” együttes zenéjére.

Köszönet jár a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak és az Edmonton Magyar Kultúrkörnek a támogatásért.