Skip to content
Kezdőlap » Ottawai beszámoló 2022 őszéről

Ottawai beszámoló 2022 őszéről

Ottawában a körülbelül 350 ezer főt számláló kanadai magyarság kis része él, ebből a közösség aktív tagjai is egy szeletet képeznek, néhány száz fő, akik rendszeresen megfordulnak a magyar vonatkozású rendezvényeken. A magyarok központja az Ottawai Magyar Ház, amit az 1956-ban emigráltak építettek és a mai napig önerőből tartják fenn, ami okkal ad büszkeséget és identitástudatot a helyieknek.

 A vezetők mind önkéntes alapon, szabadidejükben szervezik és bonyolítják le a programokat, takarítanak, sütnek-főznek és számtalan egyéb módon segítenek abban, hogy az anyaországtól több ezer kilométerre felnőttek és gyerekek megőrizzék magyarságukat, s teszik ezt sikerrel évtizedek óta. Látva az elhivatottságot, az elkövetkező generációk alatt sem fog csökkenni az ottawai magyarok száma.

Az 1956-os kivándorlók közül sajnos már nagyon sokan nincsenek köztünk, de a fiatalabb nemzedék átvette az ő örökségüket, a programokon akár a szervezésben, akár a részvételben a legfiatalabbaktól az idősekig mindenkire lehet számítani.

Az Ottawai Magyar Ház a Covid-időszak után az év során számos közösségépítő, kultúratámogató programot szervez, illetve itt lelt otthonra néhány éve a helyi gyerekeket magyar nyelvre, történelemre, földrajzra oktató Oskola, a 28. Kölcsey Ferenc Cserkészcsapat és a Tulipán néptáncegyüttes is.

Az Ottawai Magyar Ház délutáni és esti programjai mellett az Oskola, a cserkészet, a néptáncfoglalkozás és idén újdonságként a zeneoktatás is kezdetét vette, biztató fejlemény, hogy tavalyhoz képest új tagokkal is bővült a létszám. Az Oskola már évtizedek óta segít a helyi magyar fiatalok magyar nyelvtudásának megőrzésében, a nagyobbaknak pedig az irodalom, történelem és földrajzoktatáson keresztül a magyar identitás megtartásában az önkéntes tanároknak köszönhetően. A cserkészcsapat célja is hasonlóan foglalható össze: játszva, élményszerűen tanulni és megmaradni magyarként Kanadában.

Az ősszel az iskolások és a cserkészek is minden héten megismerkedhettek egy-egy új tájegység táncával, amit a karácsonyi műsorban be is mutattak a közönségnek.

Az Ottawai Magyar Katolikus Közösség múltja is évtizedekre nyúlik vissza, hosszú idő után jelenleg sajnos magyar pap nélkül zajlanak a szentmisék a Szent Erzsébetről elnevezett templomban. Elsősorban a fiatalok létszámának emelését célozva elkezdődött a hitoktatás vasárnaponként, 2023-ban pedig ifjúsági gitáros miséket tervez a közösség.

Szeptemberben a Madách Színház A két egyetlen című online darabját vetítették a nagyteremben, az ezt követő héten szombaton este pedig a Romungro zenekar cigány népzenével és néptánccal örvendeztette meg a szép számú, idővel szintén táncra perdülő közönséget.

 Októberben a Magyar Ház adott otthont a forradalomra és szabadságharcra emlékező műsornak, a jeles napra tekintettel az ünnepi zászlófelvonáson az ottawai városháza előtt a polgármester is beszédet mondott.

 Novemberben a Gyanta zenekar jóvoltából telt házas népzenei koncertet és táncházat rendeztek, ugyanebben a hónapban az ottawai Európai Uniós Filmfesztivál keretében a Nagykövetség közreműködésével nyilvános vetítésre került a Toxikoma című, Szabó Győző életéről készült magyar film. A színművész ellátogatott a Magyar Házba is, ahol közönségtalálkozó keretében beszélgetett az érdeklődőkkel. Szintén novemberben az ottawai magyar fiatalok és idősebbek mutathatták meg szavalásban és zenében való jártasságukat egy remek hangulatú délutánon. Külön köszönet illeti a szervezők és a fellépők mellett Vass-Salazar Mária nagykövet Asszonyt, aki családjával együtt megtisztelte jelenlétével az eseményt.

A december programokban igen sűrűnek bizonyult – előbb Szent Miklós történetének bemutatása után a Mikulás látogatott el a Magyar Házba, majd a következő két hétben a cserkészek mérték próbára a félév során megszerzett tudásukat – tették mindezt sikerrel. Nemcsak a Mikulás, hanem Alapi István, az EDDA gitárosa is a Ház vendége volt, valamint süteményvásárra is sor került a hónap folyamán.

Az évet az Oskola hagyományos karácsonyi műsorral, a cserkészek pedig a St. Elizabeth templomban bemutatott betlehemes játékkal és süteményvásárral zárták a szülők, rokonok, ismerősök és az egész ottawai magyarság nagy örömére.

2023-ban már megalakult az amatőr színjátszókör, aminek első fellépése a februári farsangi bálon várható. A szombati cserkészfoglalkozás után kicsiknek és nagyoknak egyaránt ismerkedésre ad lehetőséget a januárban induló társasjáték-klub, ami által idővel új emberekkel bővül az aktív magyarság. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából pedig egy regionális versíró pályázat kerül meghirdetésre.

Köszönet illet mindenkit, aki bármilyen formában segített, közreműködött az őszi programokban, remélhetőleg 2023 ehhez hasonlóan rendezvényekben és élményekben gazdagon, aktívan fog telni. Ha ez csak a helyi magyarságon múlik, akkor így is lesz.

Nagy Máté Teó
KCSP ösztöndíjas