Skip to content
Kezdőlap » Kanadai beszámoló a Magyar Diaszpóra Tanács XI-ik ülésén a budapesti Várkert Bazárban

Kanadai beszámoló a Magyar Diaszpóra Tanács XI-ik ülésén a budapesti Várkert Bazárban

November 17-én rendezték a Magyar Diaszpóra Tanács ülését Budapesten, ahova személyesen országonként csak egy képviselőt hívtak meg. A tanács többi tagja Zoom-on követhette az ülés eseményeit. Öt percet engedélyeztek  beszámolónként. ezért sűrített tempóban igyekeztem beszámolni a 2022-es év fő programjairól.  A beszámolómat a FB-on megjelent fotókból készült dia kíséretében adtam elő, melynek összeállítása Gáspár Roland KCSP-és munkája.

 

A beszámolót  itt olvashatjátok:

„Tisztelt Miniszterelnök Helyettes Úr, Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Honfitársak!

A világjárvány miatti két éves bezártság után, ezt az évet a „Cselekvő Nemzet” évének nevezte a Nemzetpolitikai Államtitkárság,  melyet a kanadai magyar diaszpóra, gazdag és változatos programjai valóban azzá is tettek. Engedjék meg, hogy beszámoljak egy-két fontosabb eseményről.

Rubik Ernő tiszteletére városi szintű Rubik kocka kiállítást és versenyt tartottak Ottawában , melynek Varga István, a KMKT regionális elnöke által épített  óriás Rubik kocka volt a fő szimbóluma, az óriás kockát eredeti helyéről,  a niagarai Árpád Házból szállították Ottawába.

A Kanadai Magyar Diaszpóra Tanács elnöke, Bodnár Gergely akkori  közösségi diplomatával a „kanadai magyar diaszpóra múltja, jelene és jövője” címmel nagysikerű Zoom előadást tartott  a Pécsi Tudományegyetem Diaszpóra Projekt Hálózat, Diaszpóra mindennapok műsorában.

A kanadai magyar összetartozást erősíti az is, hogy a kanadai magyarok saját érdeklődési körükön belül Kanada szerte tartják egymással a kapcsolatot és olyan országos programokat szerveznek melyek erősítik a kanadai magyarok egymás iránt érzett tiszteletét és barátságát.

A Kanadai Magyar Kulturális Tanács   nagysikerű magyarságismereti versenyt indított „Magyar Vagyok Kanadában” címmel a Kanadában élő magyar gyermekek és fiatalok számára, abból a tananyagból amelyet a kanadai magyar hétvégi iskolák oktatói közösen, rengeteg munkával állítottak össze és oktattak a tanév nagy részében. Ehhez kapcsolódott a felnőtteknek hirdetett hasonló témájú esszé író verseny is.

Kanadán keresztül komoly figyelmet szentelünk gyermekeink magyarságtudatának nevelésére, így nem csak új iskolák jöttek létre, de a beindítottuk az online hétvégi iskolát is, mely azokat a gyerekeket szolgálja akik valamilyen oknál fogva, nem tudnak részt venni a közeli magyar oktatásban.

Hetedik alkalommal szerveztük meg az ontarioi versmondó versennyel koordinált  „Megavers a Diaszpórában” online versenyünket, melyet a magyarországi szakma elismert személyei zsűriztek. A versenyről a Versmondó magyarországi kiadvány is hírt adott.

Néptáncosaink, Kanadán keresztül,  évtizedek óta ápolják nemzeti értékeinket és féltve őrzött hagyományainkat. A nemzeti összetartozás évében, 2020-ban a kanadai magyar néptáncosok összefogtak, hogy megalakítsák az Összetartozás Táncegyüttest. Az eredmény egy órás táncelőadás lett, „Hova indul az a vonat?„ címmel,  amely a magyar nemzet történetét mondja el táncban, zenében és a költészeten keresztül, amit eddig  telt ház előtt Edmonton, Toronto, Vancouver városaiban mutattak be.

A Vancouverben rendezett  44. Nyugat Kanadai Magyar Néptánc Fesztivált a tavalyi internetes változat után ismét élőben fogta össze Nyugat Kanada néptáncosait és a műfaj kedvelőit. Közel ezer magyarszármazású embert mozgatott meg a három napos program.

A kanadai magyar kulturális élet egyik életre kapott műfaja a színházkultúra. Idén immár harmadik alkalommal került megrendezésre a KMKT által alapított KAMASZ – Kanadai Magyar Amatőr Színjátszók fesztiválja.  Vancouver és Edmonton után most a Torontói Magyar Ház volt a fesztivál házigazdája, ahol az előadások mellet a résztvevők Udvaros Dorottya, Tarján Györgyi és Szabados Mihály által tartott workshopokon vehettek részt.

A színház kultúrát gazdagította az Udvari Kamaraszínház fellépése Toronto, Ottawa, Montreal, Windsor városokban – „Halottak Napjától Virágvasárnapig „  címmel, valamint Savanya István kanadai magyar író „A felbontatlan levél” című drámáját amit  Edmonton, Vancouver, Nanaimo, Kelowna és Calgary városaiban a Szegedi Pinceszínház társulata mutatott be.

A kanadai magyar kulturális eseményekhez  tartozik annak a könyvnek budapesti bemutatója,  amelyet a Rákoczi Alapítvány 2020-ban meghirdetett esszéíró pályázat anyagából állított össze.  A több nyelvre fordított „Friss Hangok a Perifériáról” című könyv bemutatóját szeptember 8-án az Aranytíz Kultúrházban tartották nagy sikerrel.

Magyar egyesületeink több városi szintű nemzetiségi fesztiválon képviselték kultúránkat. Ilyen a világ egyik legnagyobb nemzetiségi fesztiválja, az edmontoni  Heritage Napok melynek több mint fél millió látogatójának közel tíz ezer lángost sütöttek az Edmontoni Magyar Kultúrkör önkéntesei. De hasonló fesztivál volt  Saskatoonban és Winnipegen is. Nincs nyár  kanadai magyar piknikek és táborok nélkül sem, mint a vancouveri Diaszpóra Iskolatábor, vagy a torontó környékén szervezett Cifra tábor.

Szeptemberben újra indult a Kőrösi Csoma Sándor program, melynek keretén belül 12 ösztöndíjas érkezett Kanada kilenc városába. Ezúttal köszönjük a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatását és produktív munkát kívánunk a KCSP-seknek.

Gratulálunk a Reginai Magyar Háznak 100 éves évfordulójuk alkalmából. Welland után Regina a második száz éves közösségünk Kanadában.

Az ősz természetesen nem telhet el szüreti bálok nélkül melyeket Kelownában, Wellandon, Niagarán, Reginában, Saskatoonban is szerveztek, hogy megemlítsek néhányat.

Koszorúzás, zászlófelvonás, dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár látogatása, a külügyi képviselők jelenléte, ünnepi műsorok, koncertek, kiállítások, köztársasági elnöki látogatás, melyeket mind az Ontarioi  Magyar Örökség Hónap jegyében szerveztek.

Azzal, hogy októbert a Magyar Örökség Hónapjává nyilvánították, Ontario tartomány elismeri, hogy a magyar származású kanadaiak nagymértékben hozzájárultak a tartomány sikereihez, és nagyra értékeli a tartomány gazdaságában, kultúrájában, politikájában és identitásában betöltött fontos szerepüket.

A Magyar Örökség Hónap színes programjának két fontos eseményét emelném ki. Az egyik az október 23-án nemzeti színeinkben kivilágított Niagara vízesés, a másik az október 29-án a torontoi Bellevue Manorban rendezett 500 fős záró gálavacsora volt, melynek díszvendégeként a helyi szervezők Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnökét fogadhatták. Megjelent még  Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke.

Magyar hagyományaink és értékeink továbbra is erősítik nem csak Ontario tartomány, de az egész országban működő magyar diaszpórát.

A kanadai magyarok ezúton köszönik a Magyar Kormány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatását, az Ottawai Nagykövetség, a Torontói Főkonzulátus, a Montreali Főkonzulátus, a Vancouveri Alkonzulátus, a közösségi diplomaták és a tiszteletbeli konzulok Kanada magyarságának összefogását támogató fáradhatatlan munkáját.

A beszámolót és az ezzel kapcsolatos híreket megtalálják weboldalainkon, melyek rendszeres frissítéssel tájékoztatjuk Önöket a kanadai magyar diaszpóra életéről.

Köszönöm figyelmüket!”