Skip to content
Kezdőlap » Ontarióban megnyitották a Magyar Örökség Hónapját

Ontarióban megnyitották a Magyar Örökség Hónapját

Koszorúzás, zászlófelvonás, dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár torontói látogatása, a külügyi képviselők jelenléte, ünnepi műsorok, koncertek, kiállítások, köztársasági elnöki látogatás, mind a Magyar Örökség Hónap jegyében. De tulajdonképpen mit is ünnepel október hónapban Ontario tartomány magyarsága?

A kanadai magyarok már több mint egy évszázada járulnak hozzá Ontario tartomány művészeti, üzleti, ipari, jogi, tudományi, sport és technológiai értékeihez.

A huszadik század elejétől  magyar bevándorlók segítették a tartomány acélipari fejlődését, valamint a Welland-csatorna megépítését. A Wellandi Önképző Kör ebben az évben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. Több magyar menekült talált otthonra  Ontarioban,  Magyarország 1944-es náci megszállása után, köztük Peter Munk, aki Budapesten született de üzleti sikereit már Kanadában alapozta meg.  A filantróp üzletember a  nyolcvanas évek elején az olajiparban látott fantáziát, de egy hirtelen ötlettől vezérelve megváltoztatta a cége fókuszát és olajfúrások helyett az arany kitermelésére összpontosított. Fokozatos fejlődéssel a Torontói Értéktőzsdére bevezetett Barrick Gold  a világ legnagyobb aranybányászati cége lett.  Ma már a társaság évi 9 milliárd dolláros forgalmat termel (2600 milliárd forint), Kanada mellett van kitermelése Argentínában, Chilében, Peruban, Zambiában, Szaúd-Arábiában és még több egzotikus helyen. Munk 86 éves koráig aktív maradt a cégvezetésben. Ez volt a legnagyobb cége, ebből lett dollármilliárdos, de sok másba is belevágott: ingatlanba, elektronikába, kelet-közép-európai befektetésekbe. Halála kapcsán a Bloombeg idézi Brian Mulroney volt kanadai miniszterelnököt, aki szerint Munk “igazi látnok volt, aki nagy cégeket épített, milliárdokat keresett, de gazdagságát és tekintélyét jóra használta, vagyona legnagyobb részét jótékony célokra fordította.”

Kanada több mint 37 000 magyart fogadott be az 1956. október 23-i magyar Forradalom és Szabadságharc  bukása után, akik a kommunista diktatúra elől Kanadában találtak menedéket, ezzel ismét hozzájárulva Ontario tartomány színes multikulturális értékeihez, mint a Soproni Egyetem több száz fiatal mérnöke, akik nem csak az építkezésben segítettek, de Észak-Ontario erdészeti ágazatának előrehaladásában is.

A kommunista diktatórikus elnyomás elől sok magyar fiatal hagyta el otthonát egészen addig amíg harminchárom évvel az 56-os Forradalom leverése után Magyarország 1989. október 23-án demokratikus parlamentáris köztársasággá nem vált.

A forradalom 60-ik évfordulóján a Hello Wood építészeti stúdió „Tunnel Through Time” címmel installációt készített, amely meghatóan szimbolizálja a magyar menekültek útját. Az installációt először a torontói Budapest Parkban mutatták be, majd később a Niagarai Árpád Parkban talált állandó helyére.

Ma Kanadában több mint 350 000 magyar és magyar származású ember él, közel fele Ontario tartományban, ahol jelentős mértékben hozzájárultak  filmművészetéhez, a pénzügyi, kormányzati területekhez,  valamint a zenéhez is.  A Grammy- és Juno-díjas zenésztől, Alanis Morissette-től a parlamenti képviselőként kitüntetett Paul Szabón át Robert Lantos producerig, a Kanadai Lovagrend tagjáig sok a magyar származású kanadai akik vezérszerepet töltenek be saját területükön.

Sokan továbbra is jó példát mutatnak a kanadai fiataloknak, köztük Buday Tamás nyugdíjas olimpiai  kenus és edző, aki mind a kanadai nemzeti kenu-kajak  sikerében, mind a Mississaugai Kenu Klub növekedésében nagy szerepet játszott.  A magyar sportolók a  vízilabda és a vívás területén is gazdagították Kanadát.

Magyar hagyományaink és értékeink továbbra is erősítik nem csak Ontario tartomány, de az egész országban működő magyar diaszpórát.

Azzal, hogy októbert a Magyar Örökség Hónapjává nyilvánították, Ontario tartomány elismeri, hogy a magyar származású kanadaiak nagymértékben hozzájárultak a tartomány sikereihez, és nagyra értékeli a tartomány gazdaságában, kultúrájában, politikájában és identitásában betöltött fontos szerepüket.

Elismeri továbbá a magyar menekültek Kanadába 1956-57-ben történő befogadásának fontosságát, mint fordulópontot, amely nagyban hozzájárult Kanada nyitott és befogadó bevándorlási politikájához, valamint a sokszínűség, a multikulturalizmus és a befogadás iránti tisztelet kialakításához.