Skip to content
Kezdőlap » Nagyrangú elismerés Kanada és Magyarország sportkapcsolatának ápolásáért

Nagyrangú elismerés Kanada és Magyarország sportkapcsolatának ápolásáért

Örömömre szolgált, hogy Latorovszki Lászlót, akit mindenki Csom néven ismer, jelölhettem a Magyar Érdemrend arany fokozatára.  Dunford Anikónak nem kellett kétszer kérnie, hogy Bodnár Gergely közösségi diplomatával közösen támogassuk a felterjesztést. Íme egy kicsit arról ki is Csom.

Latorovszki László Vácon született 1956. január 30-án. Állandó munkahelye mellett a váci hajógyár kajak-kenu egyesületénél edzősködött, ahol korábban Babella László irányítása alatt versenyzett, majd  20 éves magyarországi sportkarrierje után 1991. január 1-jén  Kanadába költözött, hogy a Cheema Aquatic Clubnál amatőr edzői állást vállaljon. Nyolc atléta edzésével kezdte kanadai karrierjét, mind a kajak, mind pedig a kenu szakágban. Felesége Katalin és lánya, Viktória 1991-ben csatlakozott hozzá Kanadában.

Az elmúlt több mint 30 év során Latorovszki László azon tevékenykedett, hogy a Cheema Aquatic Club egy olyan magyar-kanadai sportközponttá váljon, amely remek alapot képez a két ország sport eredményeinek fejlesztésére.

Nova Scotia tartomány Kanadában a kajak-kenu sport központjának számít, ezen eredmény sokban köszönhető  Latorovszki Lászlónak és a körülötte dolgozó magyar származású szakembereknek és támogatóknak.

Az elmúlt harminc egynéhány év alatti, több száz magyar és kanadai sportoló edzőtáborozását, versenyzését segítette Csom, mind Kanadában, mind pedig Magyarországon. Eredményeire a Kanadai Kajak-Kenu Szövetség is felfigyelt: 1999-ben felajánlották neki, hogy a női kajak szakág válogatott edzője legyen idősebb Buday Tamás mellett, aki a kenu szakágat irányította. László többször is az „Év edzője” címet kapta, és jelenleg a Nova Scotia Hall of Fame-be történő jelölése zajlik.

Csom keze alatt nevelkedett sportolók közül kilenc versenyzett hat  Olimpián (1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016), amely önmagában is jelentős teljesítmény,  emellett szövetségi edzőként négy Olimpián irányította a kanadai nemzeti csapatot (2000, 2004, 2008, 2012), így irányítása alatt sporttörténelmi eredmények születtek Kanadában. László mindig sok erőt merített magyarországi szakmai éveiből és folyamatosan törekedett arra, hogy Kanada és Magyarország sportkapcsolatai magas színvonalon maradjanak. A csere-edzőtáborok során a sportolók új módszereket sajátíthattak el, amely az eredményes felkészülést szolgálták. Az előzőek mellett a sportszervezetek közötti együttműködés erősödése új dimenziókat nyitott a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében, amely mindkét ország előnyére vált. Csom magyar tapasztalattal rendelkező edzőként nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Kanadában a kajak-kenu felkerüljön a térképre, szereti ezt a sportot, és szívesen adja át tudását és tapasztalatát a fiatal sportolóknak,  az elmúlt több mint harminc évben keményen dolgozott azon, hogy a Cheema Aquatic Club magyar-kanadai sportközponttá váljon, amely Kanadának és Magyarországnak is kiváló otthoni bázisa a kajak-kenu számára. Új-Skócia tartomány a kanadai kajak-kenu sport központjának számít, és ez nagyrészt László elszántságának és a körülötte dolgozó magyar szakembereknek köszönhető.

Gratulálunk Csom! Nagy örömünkre szolgál, hogy nem csak egy kiváló sportoló vagy, de  büszke kanadai, aki soha nem felejti el magyar gyökereit.

Köszönjük az Ottawai Magyar Nagykövetségnek, Vass-Salazár Mária nagykövet asszonynak és Horváth Márk első helyettesnek, hogy ezt a napot nevezetessé tették László és családja számára és átadták Latorovszki László számára  Magyar Érdemrend arany fokozatát.

Szenthe Anna
A Magyar Diaszpóra Tanács kanadai regionális elnöke
A Kanadai Magyar Örökségvédelmi Tanács elnöke