Skip to content
Kezdőlap » Ismét KCSP ösztöndíjasok segítik a diaszpórában működő magyar szervezetek munkáját

Ismét KCSP ösztöndíjasok segítik a diaszpórában működő magyar szervezetek munkáját

Többnapi felkészítés után lassan útra kelnek a Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor programok ösztöndíjasai. A lelkes fiatalok készen állnak arra, hogy tudásuk legjavával, tenniakarásukkal segítsék elsősorban a nagyobb magyar házak, iskolák, cserkészcsapatok, néptánccsoportok munkáját. Az elosztást a programot adminisztráló Nemzetpolitikai Államtitkárság a fogadószervezetek online jelentkezései alapján és a kompetens ösztöndíjasok kiválasztása után döntötte el.

Kanadába a pandemia okozta két évi kényszerszünet után 12 ösztöndíjas érkezik. Ezek közül négyen Torontóban  szorgoskodnak majd, a többi 8 ösztöndíjas pedig Vancouver, Nanaimo, Calgary, Edmonton, Saskatoon, Montreal, Windsor és Ottawa városokban. Sajnos a jelentkezési lapokat kitöltött  fogadószervezetek nem mindegyikének  jutott segítség, de a mai gazdasági válságban felére csökkent programért és a diaszpórának nyújtott támogatásért  hálásak vagyunk.

A felkészítés utolsó napján Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai regionális elnöke és a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke beszámolt a kanadai magyar diaszpóra múltjáról, jelenéről és szervezeteik előtt álló kihívásokról, tervezett programokról, majd válaszolt az ösztöndíjasok utazással, kanadai élettel, munkavállalással  kapcsolatos kérdéseire.

Az előkészítés Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár záróbeszédével végződött. Az államtitkár rengeteg jótanáccsal látta el a fiatalokat, a múlt tapasztalataiból merített humoros sztorikkal küldte őket fogadószervezeteikhez ahol mentoraik várják, hogy megismertethessék az ösztöndíjasokat a helyi magyarokkal.

 

Sok sikert és jó munkát kívánunk minden ösztöndíjasnak és  köszönjük a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának nagylelkű támogatását.