Kezdőlap » Szívmelengető előadások a KAMASZ színházi fesztiválon

Szívmelengető előadások a KAMASZ színházi fesztiválon

Idén immár harmadik alkalommal került megrendezésre a KMKT által alapított KAMASZ – Kanadai Magyar Amatőr Színjátszók fesztiválja.  Vancouver és Edmonton után most a Torontó Magyar Ház volt a házigazdája a 2 napos eseménynek, ahol előadások mellet a résztvevők Udvaros Dorottya, Tarján Györgyi és Szabados Mihály által tartott workshopokon is részt vehettek.

Idén eredetileg 5 kanadai város magyar nyelvű színjátszókörei mutattak volna be egy-egy darabot ám sajnálatos megbetegedés miatt Calgary színtársulata nem lépett színpadra.

Első nap a Vancouveri Magyar Színház (VanMa) csupa szív előadásában „Mrozek: A Nyílt tengeren” című bemutatóját láthatta a szép számban összegyűlt közönség. Ez után Szabados Mihály vendégművész egyszemélyes színháza következett „C. mint Cyrano” címmel, mely az eredeti darab általa lerövidített és megrendezett „szobaszínház” változata. Itt a nézőtéri ülések sem a hagyományos módon voltak elrendezve, hanem ellipszis alakzatban. Középen játszott a művész a közönséget és a kreatív kellékeit ötletesen bevonva, közel 50 percre folyamatosan magával ragadva közönségét. Nagy siker volt a szokatlan formátumú előadás.

Másnap a Torontói Hangyaboly Színházi Társulat Örkény István klasszikusát a „Tóték” című darabot dolgozták fel nagy munkával sok szereplővel és szép sikerrel.

Ezután az Edmontoni Északi Fény Társulat, „Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben” című darabjának modern értelmezésű multimédiás komédiáját láthattuk egy fantasztikus előadásban, sok nevetéssel.


Az est zárása a Magyarországról érkezett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő Udvaros Dorottya „Ady- Pilinszky: Csend, törékeny, üres” gyönyörű és magával ragadó felolvasó estje volt, méltó befejezéseként ennek a csodálatos két napnak.

fotók Kövessy Zsolt

Minden színtársulat rengeteg energiát ölt bele, hogy bemutathassa színdarabját, sokszor nagyon nehéz körülmények között készülve az előadásra, hiszen mindenkinek van egy polgári foglalkozása, családja, és csak a maradék, „talált” idejükben volt lehetőségük szöveget tanulni, felkészülni. Külön dicséret illeti meg a darabok rendezőit, segítőit, ők is fantasztikus munkát végeztek, és csak egy pillanatig tűntek fel a darabok végén amikor a megérdemelt tapsot kapták meg a társulatok.

Persze mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs a remek szervezés, a fantasztikus segítők hada, kiemelve a díszletekért, a hangért, a fényért felelős háttéremberek is, hiszen nélkülük az élmény nem lett volna teljes.

Mindenki egyetértett abban, hogy sok ilyen fantasztikus élmény kell még a kanadai magyaroknak, mert ez nemcsak a színdarabokról, hanem az újbóli személyes találkozásokról, kapcsolat építésekről és arról is szólt kicsit, hogy de jó is magyarnak lenni, anyanyelvünkön beszélni és hallgatni előadásokat. Alig várja mindenki, hogy mikor és hol lesz a KAMASZ 4, mert kultúrára mindig szükség van.

2022. május 27-28, Toronto