Skip to content
Kezdőlap » Józsi vagyok, szép is laza, locsoljak vagy menjek haza?

Józsi vagyok, szép is laza, locsoljak vagy menjek haza?

Egész délelőtt szól a telefon. Tiszta komédia, ahogy két percenként változik az útvonal. Hűha, ez bonyolult feladat lesz, jegyzem meg magamban, ahogy figyelem, hogy a kedves párom reggel 9 óta a diszpécsert játssza. Olyan dél körül nyugodtsága már kérdőjeles, és az össze vissza áthúzott nevek és címek elárulják, hogy bizony a locsolódás útvonala gyakran változik. Mivel, hogy a párom nemrég kezdett cserkészkedni, úgy látom logisztikából máris vizsgázik.
Nem könnyű összerakni egy útirányt, mikor figyelembe kell venni, hogy hány lányos házhoz kell eljutni , ki mikor lesz otthon, milyen messze vannak egymástól a lakások és, hogy kb mennyi időt tölthetnek  a különböző megállókban.  Az a gondolat is felmerülőben van, hogy időhiány miatt néhány meglocsolásra váró hölgyike  egy közeli lányos házba utazik és ott várja majd a locsolkodók seregét.
Ezzel párhuzamban készül a másik lista, hogy hány kocsi és sofőr szükséges, hogy a lelkes fiú csapat minden házhoz eljusson.
Olyan két óra magasságában már egész biztosnak tűnik a terv, és családunk fiú tagjai elegánsan, ünneplőben már útnak is vágnak. Határozottan állítják, hogy a gyors főpróba  jól sikerült, miután a család nőnemű tagjait tisztességesen meglocsolták és locsoló verseiket hangosan elszavalták.  Apa a vizet választja, Bence fiam büszkén használja a friss illatú kölnit, és borzasztóan élvezi, hogy nővéreit köhögésig befújhatja. Már hátunkon is folyik a víz és az illatos kölni lassan beárasztja az egész házat, de hősiesen álljuk, mert a hires magyar szokásokhoz híven egész éven keresztül frissek és egészségesek leszünk.
A szépen öltözött fiú sereg öt felnőttből és 12 gyerekből áll, akik összesen 11 helyre jutottak el. Legfiatalabb tagja az öt éves Misi, aki ugyancsak szépen mondja megtanult versét, és örömmel fogadja a hímes tojásokat és a kis húsvéti csomagokat. Igen , bizony, mert a lányos házak sem lustálkodtak, hanem finom húsvéti ételeket készítettek és sok hímes tojást is festettek. A megszokott “Én is kertész legény vagyok , virágokat locsolgatok…”,  valamint a jól ismert “Zöld erdőben jártam …” című locsolóverstől eltérően  színes a skála , a bátrabbak a
“Józsi vagyok, szép is laza, locsoljak vagy menjek haza? “is elhangoztatják. Mindenki hangosan kuncog, lányok, asszonyok alázatosan hajtják le fejeiket minden locsoló előtt, és tudomásul veszik, hogy frissségüket csak így őrizhetik meg, ha percenként hatféle kölnit csurgatnak a nyakukba.

Mindenhol jó a hangulat, eszegetnek, viccelődnek a fiatalok. Soknak ez az első locsolkodása, és bizony még nem is sejtik, hogy ez egy életrevaló élménnyé varázsolódik bennük. Bevallom nekem is ezernyi kellemes emléket idéz fel , és bizony ebben az érzésben sokan osztozunk.
A lányos házaknál bő a felhozatal, a finom sonkától az otthonilag készített  sárga sajtig minden ínyenc falat az asztalra kerül. A desszertek közül a pogácsa a menő, de néhány húsvéti asztalon ott figyel a mézes, a zserbó és a falatnyi apró sütemény is.
A locsoló menet talán egyik legmeghatóbb pillanata, amikor a fiatalok egy öreg otthonba is ellátogatnak, hogy a 90 esztendős Vilike nénit is meglocsolják és az illatos kölni mellett bőséges jókívánságaikkal is elárasszák. Szinte sírva említi később telefonon, hogy milyen szép emlékeket idéztek fel benne a cserkész legények és mennyire jól esett neki, hogy őt is meglátogatták.
Sikeres nap volt, tele a pocak, dugig a kabát zsebe, kandikál ki belőle a sok piros tojás, csoki tojás, de főképpen a szív telítődött meg ennyi jó ember társaságában.
Egy szép magyar szokás szikrája fel lobbant a hamiltoni magyar közösségben így húsvét hétfőjén, és reméljük, hogy lángja továbbra is élni fog, és eljut még sok sok családhoz.

A hétfői locsolkodás ötletéért  külön köszönet a Rozmaring tehetséges tanár párjának Pálfi Zsoltnak és Lillynek, a szervezésben Keresztúri Ildikónak és Bauer Attilának, valamint a locsolókat szállító sofőrök előtt is emelem kalapom : Kádár János, Lőrincz Ede, Fiser Tamás , Vitai Zoltán, Pendli Gergely. A locsolók fejére sok áldás szálljon, és a meglocsolt virágoknak egészséget, frissességet, megújulást egész évben. További jó virulást!

Izabella Bauer
Hamilton