Skip to content
Kezdőlap » Teltházas sikere volt az Összetartozás Tánccsoport “Hova indul ez a vonat” című produkciójának

Teltházas sikere volt az Összetartozás Tánccsoport „Hova indul ez a vonat” című produkciójának

A nemzeti összetartozás évében a kanadai magyar néptáncosok Vörös Sándor, edmontoni táncos vezetésével,  az Atlanti óceántól a Csendes óceánig összefogtak, hogy megalakítsák az Összetartozás Táncegyüttest. Az eredmény egy órás táncelőadás lett, amely a magyar nemzet történetét mondja el táncban, zenében és a költészeten keresztül,  az 1848-as forradalom és szabadságharctól napjainkig.

Hosszú készülődés után, a pandémia kihívások miatti hátráltatásokkal,  végre március 18-án került sor a bemutatóra. Edmonton kertvárosában a St. Albertben található Arden színházban teltházas nézőközönség várta a bemutatót.

Szenthe Anna MDT kanadai regionális elnök, KMKT elnök  és Palkovits Valér főkonzul üdvözlő szavai után az elsötétített színházban  a nézők a háttérben  Nagy-Magyarország térképét láthatták  és hallhatták ahogy felcseng a katolikus magyarság néphimnusza a „Boldogasszony Anyánk”. A   tánc a népvándorlás, a be és kitelepítések történeteit, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc után Észak-Amerikába emigrált magyarság életét mutatta be. Az előadás különlegességét az adta, hogy az együttes legtöbb táncosa Kanadában született, és itt tanulta a hagyományos magyar néptánc művészetét. A zenét Magyarországról érkezett neves zenészek szolgáltatták, amihez kanadai népzenészek is csatlakoztak.

A világ minden  magyar közösségében 2020 junius 4-e az  elszakadt magyar területeken élőkről,  a trianoni békeszerződés szégyenének 100-ik évfordulójáról, valamint a nemzeti összetartozás erejéről szólt. A kanadai diaszpórában mi is ennek jegyében terveztük a 2020 évi programjainkat, melyek közül a pandémia miatt keveset sikerült megvalósítani.

Néptáncosaink, Kanadán keresztül,  évtizedek óta ápolják nemzeti értékeinket és féltve őrzött hagyományainkat. Vannak akik a magyar nyelvtudás  hiányában ebben a műfajban élik meg magyarságukat és ezzel táncosaink egy  összetartó egységet alkotnak. A néptánc szeretete egy elszakíthatatlan kötelék Kanadán keresztül, a tánc nyelvét arra használva, hogy megmutassuk  nemzeti érzéseinket és azt, hogy milyen erő rejtőzik ebben a művészeti ágban.

Évek óta szerettünk volna egy olyan néptánc csoportot alakítani, ahol minden nagyobb kanadai városból a legtehetségesebb táncosok egy közös produkciót mutatnak be, együtt, egyszerre lépve a zenére, mintha egyszerre dobbanna a szív, ezzel is bizonyitva, hogy mennyi tehetséges és szorgalmas magyar fiatal van minden kanadai magyar közösségben.

Egy közel 60 perces produkció, táncjáték előadását terveztük, melynek koreográfiája külön erre az alkalomra készült, prózával, énekkel és természetesen tánccal.

A magyarországi szakmai segítséget Kádár Ignác  koreográfus, aranysarkantyús táncmávész  és párja Nagypál Anett nyújtották. Az Összetartozás tánccsoport, harminc táncosból áll,  akik Montreálból, Torontóbol, Hamiltonból, Edmontonból, Calgaryból, Kelownából és Vancouverből jöttek össze., hogy szívüket és tehetségüket egyaránt ebbe a produkcióba tegyék.

A közös produkció, a szórakoztató értéke mellett,  lehetőséget nyújt ahhoz, hogy megmutassuk milyen  képzettek táncosaink, hogyan ápoljuk a kanadai diaszpórában évtizedek óta  magyar népi hagyományainkat és milyen az igazi kanadai magyar összetartás.

Ez az előadás méltó példája annak, hogy az utóbbi pár évben nem csak fellendült a kanadai diaszpóra magyarságának élete, de egységesen, megértésben együtt is tudunk dolgozni a sikerért, ezzel is példát mutatva minden magyar embernek bárhol is éljen a világon.

Köszönet illeti a Miniszterelnökség Nemzetpolitukai Államtitkárságát és Potápi Árpád János államtitkár urat, hogy a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsot támogatva lehetőséget nyújtottak ahhoz, hogy ez a régóta dédelgetett produkció létrejöhetett.

fotó Sefel Katalin