Skip to content
Kezdőlap » Magyar nők a cselekvő nemzetért

Magyar nők a cselekvő nemzetért

Március 25-27 között szervezte meg az ERGO és a bécsi Kaláka Club a „Magyar nők a cselekvő nemzetért” című konferenciát Budapesten, melynek  védnöke Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya volt.

A 2022-es rendezvény méltó utódja a 2014-ben  először rendezett, nagysikerű  „Magyar nők a nagyvilágban” konferenciának. 

A háromnapos konferenciára a több mint 100 résztvevő összesen 16 ország képviseletében érkezett. Az Amerikától Európán át egészen Ausztrália területéről érkező magyar nők a konferencia első napján bemutatkoztak egymásnak, ahol a kanadai delegáció pp prezentációban mutatta be a kanadai magyar diaszpóra múltját, jelenét és jövőjét. Az előadás elsőként hangzott el az egész estét betöltő programban és a közönségtől jelentős elismerést kapott. A résztvevők tapasztalatokat is cserélhettek, külön hangsúlyt fektetve a női aktivisták, önkéntesek tevékenységeire és az aktuális kihívásokra.

Kanadát Szenthe Anna a MDT kanadai regionális elnöke, a KMKT elnöke, Bodnár Erika a KMKT kulturális igazgatója és Bottyán Éva a saskatooni magyarok mozgatóereje képviselték.

A budapesti Benczúr Hotelben rendezett konferencia második napján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős  államtitkár mondott köszöntőt, melyben kiemelte, hogy 2010-ben olyan nemzetpolitika kezdődött, amely valóban a nemzet egységét hivatott megvalósítani. A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, és ennek fenntartásában számít a nők segítségére, mert alapvetően ők képviselik a biztonságot és a békét, nem csupán a családon belül, hanem az egész társadalomban.

 

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő szerint a nő erő, a család érték, a gyermek kincs. Az EP-képviselő szerint aktív, hatékony, felelősséget vállaló nőkre van szüksége a nemzetnek, hogy igazán cselekvőképes maradjon.

A köszöntőket követően szakértői előadások hangzottak el, amelyek a magyar nők múltbéli, valamint jelenlegi helyzetét tárgyalták, valamint arról is érdekes gondolatokat osztottak meg, hogy mi várható a jövő társadalmában. A konferencia szakmai részét kulturális programokkal, a Terror Háza és a Zene Háza látogatásával, majd a Mátyás templomban tartott vasárnapi misével és a budai vár látogatásával  tették színesebbé a szervezők.

Köszönjük a meghívást Ékes Ilona asszonynak, az ERGO – Európai Regionális Szervezet elnökének, Wurst Erzsébetnek a bécsi Kaláka Club elnökének és Pirityiné Szabó Juditnak,  a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetőjének és egyben gratulálunk a szervezőknek.