Skip to content
Kezdőlap » 2022. évi Nemzeti Újrakezdés Programok

2022. évi Nemzeti Újrakezdés Programok

Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár  szerint az elmúlt tizenegy évben mind a Kárpát-medence magyar közösségei, mind a diaszpóra magyarjai számíthattak a kormányra . A koronavírus-járvány ellenére több mint 1,7 millió embert tudtak elérni, folyamatosan tartották a kapcsolatot a külhoni magyar szervezetekkel.

A 2021-es esztendőt a nemzeti újrakezdés évének nevezték el. Így az államtitkárság a korábban több program részeként nyújtott támogatásokat, pályázati kiírásokat Nemzeti Újrakezdés Program címmel egységesítette, amelyben hat – oktatási, kulturális, egyházi, sport, valamint ifjúsági, cserkész- és közösségi, illetve diaszpóra – alprogram szerepelt. Ezen pályázatok sikere alapján hirdették meg 2022-re is a Nemzeti Újrakezdés Program I. és II. pályázatokat is.

A két rész keretösszege együtt 2 milliárd forint,  ebből a Nemzeti Újrakezdés Program I.-re 1,5 milliárd, a II. lépcsőre 0,5 milliárd forint jut. Mindkét esetben vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni.

Az első pályázat határideje: 2021. december 30.

A második pályázat határideje: 2022. január 15.

Az esemény sajtóanyagában azt írták, hogy a kormány 2011-től támogatja pályázatok keretében a külhoni magyar szervezetek működését, fejlesztését, eszközbeszerzését, valamint rendezvényeit. A 2022-es Nemzeti Újrakezdés Program I. és II. kiírásain a magyarság összetartozása és szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek vehetnek részt.

Mind két pályázat támogatási célja a Nemzeti Újrakezdés Program diaszpórában megvalósuló tevékenységeinek támogatása.

A pályázatokról a csatolt mellékletben vagy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. weboldalán  itt  tájékozódhattok.

2022_NUP_I_palyazati_kiiras

2022_NUP_II_palyazati_kiiras