Skip to content
Kezdőlap » Nyelvi verseny a diaszpórában élő magyar származású fiataloknak

Nyelvi verseny a diaszpórában élő magyar származású fiataloknak

A Magyar Nyelvtudományi Társaság meghirdetésében évente szerveződő Simonyi Zsigmond-verseny a 2021/22. tanévben ünnepli 25. évfordulóját. A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara a 2020/21-es tanévben kapcsolódott be a verseny szervezésébe, és főszervezőként a teljes versenyfolyamatot digitális felületen bonyolította le. A 25. évforduló alkalmából az új főszervezők az eredendően helyesírási versenyt új versenyfajtával szeretnék bővíteni, amely a diaszpórában élő magyar származású gyermekeket kívánja megszólítani. A szándékunk ezzel az, hogy a magyar nyelv megőrzésére és ápolására motiváljuk a diaszpórában élő gyermekeket. A magyar mint származásnyelvi verseny célcsoportja olyan 11–16 éves kétnyelvű gyermekek, akik magyar családokban nevelkednek, akik számára fontos a származásnyelv megőrzése, és így az is, hogy a nyelvtudásuk a szóbeliség mellett írásban is magas szinten álljon. Sokan közülük hétvégi magyar iskolában is tanulják a magyar nyelvet. A verseny az iskolában és a családi körben megszerzett nyelvtudást fejleszti anyanyelvi környezetben. Kihívásai mellett jó gyakorlási lehetőség a későbbi ECL nyelvvizsgához. A tavaszi félévben (2022. március–május), online formában kerül megrendezésre, így a világ bármely pontjáról csatlakozhatnak hozzá a gyermekek. A magyar származású gyermekeknek rendezett nyelvi verseny két részből áll. A verseny előtt lehetőség lesz gyakorlásra, a digitális versenyfelület megismerésére. A versenyen a versenyzők a nyelvi szinteknek megfelelően fokozatosan nehezedő feladatokat oldanak meg 45 percben. Egy feladatsor maximális pontszáma: 100 pont. A megoldások alapján történik a nyelvi szinteken belüli eredmények meghatározása.

Időpontok Gyakorlás: 2022. március 26. (szombat) A verseny: 2022. május 21. (szombat)

A nevezés módja, határideje A verseny honlapján – https://simonyi.kre.hu/ – a Diaszpóra oldalon a Regisztráció alatt az online adatlap kitöltésével és a hozzájáruló nyilatkozatok visszaküldésével.

A benevezés időszaka: 2021. november 1. – 2022. január 10.

Technikai feltétel A feladatok megoldása online felületen történik. Magyar ékezetes betűk beírására alkalmas eszköz szükséges hozzá.

Fizetendő díjak: Az online rendezvényen (gyakorlás és verseny) a részvétel ingyenes.

A verseny díjazása – digitális emléklap a versenyzőknek és a felkészítőiknek, – digitális oklevél a díjazottaknak és a legeredményesebb felkészítőknek.

Eredményhirdetés: online, 2022. május 21-én

A szervezők neve, címe, elérhetősége Főszervező: dr. Tóth Etelka
E-mail: pk.simonyi-verseny@kre.hu
Honlap: https://simonyi.kre.hu/ Budapest, 2021. október 25.

több információ itt