Skip to content
Kezdőlap » A kanadai magyarok az 1956-os Forradalom és Szabadságharcra emlékeztek

A kanadai magyarok az 1956-os Forradalom és Szabadságharcra emlékeztek

2021. október 23-án a kanadai magyarok Kanada szerte az  1956-os Forradalom és Szabadságharc 65-ik évfordulójára emlékeztek. Azokra a hősökre akik kiálltak nemzetünkért és függetlenségünkért

Bárhol is él az ember, de megmaradni magyarnak! A szellem és a magyar kultúra a hazájától távol élő magyar ember számára érzelemének, értelemének ad alapot, mely minden időben és térben a magyarsághoz való azonosulás értékrendjét tükrözi. Mi a tengeren túlon élő magyarok ezer szállal kötődünk hazánkhoz és legfőképpen azon kulturális értékeinkhez melyek alapjai magyarságunknak.

Amikor hőseinkre emlékezünk a történelem harcai oly távolinak tünnek, úgy, mint azon nagy magyarok nevei is, melyek ezekhez az eseményekhez fűződnek. De nem igy van ez az 1956-os Forradalom és Szabadságharc napjaival, hőseivel, hisz még élnek közöttünk idősödő barátok, honfitársak, akik elsőkézből el tudják mesélni e napok történéseit, gyalázatát és tudnak mesélni azokról az emberekről, akár saját magukról is akik e forradalom hősei voltak, ha nem is jegyzi nevüket a történelemkönyv. Vannak köztünk olyanok akik még mindig emlékeznek a menekülés napjaira, akik még mindig talpuk alatt érzik a kitaposatlan utakat, akik segitőktől segitőig, parasztháztól parasztházig gyalogoltak, éjszakákon keresztül a szabadság felé.

Ezek azok a honfitársak akik 36 ezred magukkal új hazát találtak Kanadában és akik jó hirnevet szereztek a magyar népnek. Szorgalmukkal, kitartásukkal, panasz nélkül dolgoztak, éltek , alkalmazkodtak és nevelték gyermekeiket, azokat a másod és harmadgenerációs magyarokat, akik ma is büszkén vallják magyarnak magukat.

Köszönettel és hálával tartozunk 56-os hőseinknek, akiknek ha nem is sikerült az országon belül szabadságot követelni, de távol a hazától letették az alapokat, templomokat épitettek, iskolákat szerveztek, kultúrcsoportokat alakitottak, hogy mindannyiunknak akik elszakadtunk az otthontól könnyebb legyen itt a kanadai diaszpórában is magyarként élni. Magyarságunk megtartása áldozatos feladat, de évtizedes önkéntes munkánk végre figyelmet kapott, törekvéseink segitségre találtak egy olyan kormánytól mely 15 millió magyar érdekét nézve magyarságban és nem határokban gondolkozik.

Kanadán keresztül minden magyar diaszpóra közösség megemlékezett az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eseményeirõl és hõseirõl. Ünnepségek, koszorúzások, „1956@65 országos emléktúra” felhíváshoz való csatlakozások,   zászlófelvonások keretein belül emlékeztek Victoriában, Vancouverben, Nanaimoban, Kelownán, Edmontonban, Calgaryban, Saskatoonban, Windsorban, Niagarán, Wellandon, Hamiltonban,  Guelphben, Torontoban, Ottawában és Montreálban. Az ünnepi hétvégét kihasználva közösségeinkben több elismerést és dijat adtak át. Gloria Victis!

Íme egy összefoglaló arról, hogyan emlékezett a kanadai magyarság az 56-os eseményekre.

TORONTO – A helyi rendezvényeket a Torontói Főkonzulátus, a Magyar Vállalkozók Szövetsége és a torontói Magyar Ház szervezte. Az ünnepségeket a torontói városháza előtt és az ontáriói parlamentnél zászlófelvonással kezdték, majd este a nemzeti színekben kivilágított Niagara vízesésnél folytatták. Másnap a Budapest parkban  a hősi emlékműnél koszorúztak, este pedig gála vacsorát rendeztek. A vasárnapi ünnepségre a torontói Magyar Ház  színvonalas emlékműsort állított össze. A Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamara és Magyarország Torontói Főkonzulátusa,  Dr. Dancs Ferenc a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát látta vendégül. Az ünnepi hétvégén dr. Vass-Salazar Mária nagykövet is részt vett.

MONTREAL – A megemlékezésen részt vettek a montreáli főkonzulátus munkatársai,  Pritz Helga főkonzul és Kovács Szabó Timea konzul,  valamint az ottawai nagykövetségről  dr. Bodnár Gergely magyarországi közösségi diplomata, valamint a helyi magyar szervezetek vezetői és tagjai. Az ünnepség keretén belül  került sor a Trianon 100 alkalmával elültett Nemzeti Összetartozás fája emlékplaket átadására és a 2021- ben újra meghirdetett Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program beindítására.

OTTAWA – Vass-Salazar Mária nagykövet az 1956-os Forradalom 65. évfordulója alkalmából  fogadást adott az ottawai és montréali magyaroknak, előtte pedig felvonta a magyar zàszlòt az Ottawai Városháza előtt.

NIAGARA FALLS – A megemlékezések október 23-án a Niagara vízesés nemzeti színű kivilágításával és egy rövid megemlékezéssel kezdődtek, ahol beszédet mondott Laky Takács Péter konzul, a torontói főkonzulátus közösségi diplomatája és Szenthe Anna az MDT kanadai regionális elnöke, a KMKT elnöke. Vasárnap délután pedig   több mint 100-an emlékeztek a Niagarai Árpád Hallban az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 65-ik évfordulójára. Az ünnepi szónok Kiss Rita a torontói fõkonzulátus konzulja és Szenthe Anna az MDT kanadai regionális elnöke és a KMKT elnöke voltak.  A mūsoros megemlékezésen a régióban élő és amerikai magyarok is részt vettek. A megemlékezōket vacsorával vendégelte meg az Árpád Ház vezetõsége.

 

WELLAND – Kivilágítás Bridge 13 Másnap reggel a megemlékezések a wellandi Magyarok Nagyasszonya Katolikus templom szentmiséjével folytatódott, ahol az 56-os hősökre emlékezett Miskei Lászlü atya

HAMILTON – A hamiltoni magyar Arany János iskola tanulói és a helyi cserkészek a Niagara vízesésnél együtt emlékeztek a dél ontáriói szervezetekkel, de előtte megkoszorúzták a Hamiltonban található magyar  hősök emlékművét.  A hétvégén pedig túra keretén belül csatlakoztak a diaszpóra tanács elnökének és az ottawai nagykövetség közös „1956@65 emléktúra” felhívásához.

WINDSOR – A megemlékező menet a Független Magyar Református templomtól indult a Mindszenthy Hallhoz. A megemlékezést az udvaron rendezték,  ahol Bartha Andrea a Magyar Ház elnöke és Ft. Lizik Zoltán püspök mondtak ünnepi beszédet.  Az ünnepség keretén belül az emlékezők verseket hallhattak és videó bejátszásokat láthattak. Huber Enikő a Magyarok Kenyere programról szólt, majd a menet visszatért a református templomhoz és meggyújtották a 65-ös évfordulót jelképező mécseseket. Este a kivilágított windsori City Hallnál tartottak újabb megemlékezést.

SASKATOON – A Saskatooni Magyar Egyesület vezetősége az 1956-os Forradalom és Szabadságharc hőseire a járvány miatt a szabadtérben és az 1956@65 országos emléktúrához csatlakozva emlékeztek.

CALGARY – A Magyar Harcosok Bajtársi Közössége szervezésében a calgaryi magyar szervezetek vezetői  hősök emlékművénél koszorúztak, ezzel emlékezve a forradalom hőseire.

EDMONTON- Az edmontoni megemlékezést a helyi egyeztető bizottság szervezte, melynek keretén belül a Szent Imre katolikus templom előtti hősök emlékművét  koszorúzták meg a helyi szervezetek vezetői, majd este a az 1956-os forradalom emlékére piros-fehér-zöld szinekben pompázó High Level hidat csodálhatták a város lakói, így emlékezve a hősökre.

 

KELOWNA -Az okanagani magyarság a kelownai Magyar Ház előtti téren  ünnepelt, megemlékezett 1956 hőseiről: szavaltak, énekeltek, koszorúztak és túráztak 1956 emlékére.

NANAIMO – A magyar közösség a Magyar Házban emlékezett. A program fénypontjaként Berenyi Cynthia mutatta be hamarosan megjelenő könyvét,  mely Édesapja emlékeiről  szól,  aki majdnem az 1956-os forradalom egyik áldozata lett, de sikerült kimenekülnie Kanadába.

VANCOUVER – Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott vancouveri megemlékezésen a helyi magyar közösség tagjai 1956 hősei előtt tisztelegtek.

VICTORIA – Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emlékére a Victoriai Magyar Társaskör ünnepi másort állított össze, majd a résztvevők megkoszorúzták az 56-os hősök emlékművét.