Skip to content
Kezdőlap » Kanadai újrakezdés Edmontonban

Kanadai újrakezdés Edmontonban

Október 2-án és 3-án a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai regionális elnöke, Szenthe Anna „újrakezdés” hétvégét szervezett a kanadai magyar szervezetek vezetőinek, akik Montreáltól Vancouverig vettek részt ezen a programsorozaton. Edmonton pompás őszi színekkel és ragyogó napsütéssel várta a vendégeket, akik közül többen még soha nem jártak Nyugat Kanadában. A járványügyi rendelkezéseket betartva, több mint harminc szervezeti vezető hallhatta Vass-Salazar Mária Magyarország Ottawai Nagykövetének üdvözlő szavait. A diaszpóra közös programokat Dr. Bodnár Gergely Magyar Közösségi Diplomata ismertette. Ezeket a programokat a kanadai magyarok minél szélesebb bevonására az MDT kanadai regionális elnökkel, Szenthe Annával közösen ötlették ki, különösen a pandémiára való tekintettel olyan programokat amikhez nincs szükség belső térben gyülekezni. Gergely a következő 2020-ban elkezdett programok folytatását hangsúlyozta.

  • Online nemzetpolitikai találkozók  (19)
   Szeptemberben folytattuk a Zoom találkozókat, ahol első vendégünk Szili Katalin miniszterelnöki megbízott asszony volt aki bemutatta „Harmincból tíz” című most megjelent könyvét. A könyv magyarázatot ad a Magyar Kormány kisebbségi politikájáról, az autonómiai törekvésekről és úgy íródott, hogy minden szinten érthető legyen. A  személyes hangulatú találkozón közel negyvenen vettek részt.
  • Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem   https://youtu.be/iQAz2tU3Uv0
   Idén is csatlakozunk a magyarok kenyere programhoz. Azzal a kibővítéssel, hogy elkezdjük a gyűjtést, hogy mi is hozzájárulhassunk anyagilag is ahhoz, hogy mindenki asztalára kenyér kerüljön
  • 1956 Túra: Ismét túrára biztattuk a kanadai magyarokat. Ezúttal 19.56 km vagy 6.5 km megtevése a cél, akár gyalog, akár kerékpárral, kenuval, vagy éppen lóháton.  A lényeg, hogy fotó is készüljön, hogy ismét egy videót állíthassunk össze. A túrázók Dobi Gábor által tervezett kitűzőket kapnak.
  • Ki tud többet Magyarországról (tananyag módosítás): A tavasszal megtartott vetélkedő sikerére építve egy komolyabban átgondolt anyagot állítunk össze 12 tanár képviseletével. A vetélkedőnek online felkészítő anyaga is készül, ahol a versenyzők saját tudásukat tesztelhetik, miközben pontokat gyűjtenek.
A több mint 35 résztvevő egyenként számolt be szervezetük sikeréről,  a kihívásokról, az összetartásról  és a közös  munkáról.
A minikonferencia után nagykövet asszony megnyitotta a „Kanadai múltunk” című kiállítást. A 24 poszterből álló anyag az Edmontoni Magyar Kultúrkör tulajdonában lévő archive anyagból összeállított hiteles dokumentuma a kanadai magyarok multjának. A 24 posztert úgy válogattuk össze, hogy azokat állítsuk ki amelyek bemutatják az első telepeseket azokon a helyeken ahonnan a konferenciára összejöttek a magyarok. Ezzel is kedveskedve a résztvevőknek.
Az estét egy bál követte, ahol  Domby Pál és Toldy Éva KMKT vezetőségi tagok a magyar érdemkereszt arany fokozatát vehették át Vass-Salazar Mária nagykövettől.
A bálon a Csárdás tánccsoport tagjai és a Cifra banda szórakoztatta a közönséget.
Másnap, vasárnap a vendégekkel együtt Bashawban találkoztunk, ahol felavattuk az Első Magyar Telepesek Albertai Örökséggé nyílvánított zarándohelyét (Heritage Marker), ahol Vass-Salazar Mária mondott beszédet, majd a leszármazottak és a magyar szervezetek jelenlétében felavatták  a történelmi emlékhelyet.
   
Az emlékhely megépítése a magyar közösség kezdeményezésére Alberta tartomány kormányának támogatásával valósult meg, amelyet Ron Orr kulturális miniszter képviselt a helyszínen.
fotó Szabó László