Kezdőlap » Környezetvédelem, Művészet és Olimpia

Környezetvédelem, Művészet és Olimpia

Hogy mi a közös ebben a három szóban? Az, hogy ez a három téma volt a Nyári Magyar Tábor témája, amelyet a Kitcheneri és a Guelph-i Magyar Iskola szervezett a Cambridge-i Kossuth Ház támogatásával,  július 5 és 23-a között. A környékbeli gyermekek számára mint mindig, most is az ismeretanyag átadása mellett, a magyar közösség építése, a magyarság tudat fejlesztése és a magyar nyelv és kultúra gyakorlása volt a fő cél. Minden héten 22-25 résztvevőnek biztosítottuk ezt a lehetőséget és kimondhatatlan öröm volt tapasztalni, ahogy hétről-hétre fejlődött az önbizalmuk a magyar nyelv használatban, ebben a szeretetteljes magyar környezetben.

Az első héten a környezetvédelemről tanultunk, mivel ez amúgy is egy aktuális téma és úgy gondoljuk, hogy nagyon fontos, hogy a felnövekvő generáció erről minél többet tudjon és felelősségteljesen cselekedjen már most. A kis “környezetvédők” megismerkedtek a bogarak fontosságával, azok magyar neveivel és életkörülményeivel. A szelektív szemétgyűjtésre is nagy hangsúlyt fektettünk, a környezetszennyezés más formáiról beszélgettünk valamint néhány közismert és nagyon hasznos gyógynövénnyel is megismerkedtünk

A második héten összekapcsoltuk a művészetet és a környezetvédelmet és újrahasznosítottunk műanyag palackokat színes kerti díszekké, tejes dobozokat madárettetőkké, valamint a korosztálynak megfelelően, különböző technikákkal (pointillizmus, vízfesték, gyurmázás) készítettük el a tanult állatokat: pillangók, szitakötők, százlabú rovarok. Ennek a hétnek egy másik fénypontja volt a két kis színházi előadás. A kisebbek a “ Farkas és a három kismalac” című mese bábos feldolgozását mutatták be a nagyobbak a “Piroska és a farkas” című mese sajátos, egyéni változatát vitték a színpadra.

Az utolsó hét már az Olimpia jegyében telt, így a fő hangsúly a különböző sportokon volt. A gyermekek nagyon szerettek kosarazni, röplabdázni, asztaliteniszezni, rollerezni, focizni, jógázni, ugrókötél versenyen résztvenni. A két legnépszerűbb sport a lovaglás és az íjazás volt. Mindhárom héten nagyon élvezték a vizes játékokat a résztvevők, amikor kellemesen lehűtötték magukat miközben vidáman szaladgáltak a hűvös vízsugár alatt.

Nagyszerű élmény volt látni, ahogy a gyermekek végre felszabadultan játszhattak, fogócskázhattak, bogarászhattak együtt a Kossuth Klub területén és a perzselő nap elől kellemes menedéket nyújtott az újonnan beszerzett 180 személyes sátor, ahol minden nap a sok érdekes foglalkozás mellett háromszor szolgáltak fel finomabbnál finomabb tízórait, ebédet és uzsonnát a ház szakácsai, Kovács Ibolya és László valamint a segítőjük, Balla Kinga jóvoltából.

Természetesen a tábor sikere a hozzáértő tanároknak és segítőnek is köszönhető: Hekler Andrea és Ágnes, Bíró Ágnes, Kovács Anita, Lajtonyi Judith, Szabó Martina, Kovács Dániel, Fay Attila, Szűcs Bence és jómagam, akik fáradságot és időt nem kímélve minden napra sok érdekes és a gyermekek igényeinek megfelelő tevékenységet terveztünk és vezettünk le.

A szülők és a résztvevők mindannyian keserédes érzéssel váltak el a harmadik hét végén, mert ez a három hetes együttlét nagyon kellemesen telt, és mindannyian türelmetlenül várjuk a folytatást szeptemberben a tanévkezdő szalonnasütésen valamint a hétvégi Magyar Iskolákban

Németh Enikő, Kitcheneri Magyar Iskola vezetője