Ünnepi vacsora Nt. Dr. Bölcskei Gusztáv tiszteletbeli püspökkel

Október 1-én olyan megtiszteltetés érte a vancouveri Első Magyar Református Egyházat, hogy ide látogatott a Nt. Dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület tiszteletbeli püspöke. A látogatás alkalmával, előadásával színesítette az egyház éves főrendezvényének programját.

Sokaknak már ismerősen csenghet Nt. Dr. Bölcsei Gusztáv neve, hiszen azon túl, hogy Magyarországon elismert egyetemi tanár és rektor, a püspök úr nem először tartózkodik Vancouverbe. Éppen ezért az ünnepi beszédét a következő sorokkal kezdte: ” A második találkozás mindig fontosabb, mint az első, mert a második találkozás azt jelenti, hogy lesz folytatás.” Ezután átadta a Debreceni Kollégium üdvözletét és megkezdte előadását a reformációról. A mellett, hogy sok érdekes és fontos dolgot megosztott a közönséggel, gyakran sikerült apró mosolyt is csalnia a résztvevők arcára, hiszen kiváló előadó. Külön kiemelte, hogy szerinte mit jelent a reformáció fogalma, amit sok év kutatási munka után eképpen fogalmazott meg: “Az igényes Krisztus követés megélési formája”. Majd elmondta, hogy a vallás megtartása ebben a világban nagyon nehéz feladat, hiszen az emberek manapság az élményt keresik a Krisztus követésben is, és amennyiben ezt nem kapják meg, lehet kevésbé lesz kellemes elmenni  templomba.

puspok

Az előadás után az internetes újságunknak elárulta a következőkre: ” A Kanadai Magyar Református Gyülekezetek meghívására jöttem Kanadába, 4 gyülekezetet látogatok meg: Toronto, Edmonton, Calgary és Vancouver” – kezdte Nt. Dr. Bölcskei Gusztáv. “Nyilvánvalóan a látogatás apropóját az adja, hogy október a reformációi megemlékezések hónapja és különösképpen a 2017-es dátum, amelyik a reformáció 500 éves évfordulójára emlékeztet bennünket. Itt meg is említeném, hogy 2017 január 31-én kerül megrendezésre a Református Egyház Országos Évnyitója, hiszen Magyarországon is készülünk a reformáció 500 éves évfordulójára, és természetesen mindenkit szeretettel várunk.”

Az est hátralevő részében a Forrás népi együttes lépett színpadra, akik kalotaszegi táncokkal örvendeztették a közönséget, majd Magyar Katalin zongoraművész adta elő Bartók Béla Sonatina című művét, Nt. Szamosközi László Reményik Sándor költeményét szavalta el. Természetesen a finom vacsora sem maradt el, amelyet a Női Kör készített. Az ízletes tyúkhúslevest és a sertésszeletet a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasai szervírozták a gyönyörűen megterített ünnepi asztalra.

Fotó: Ilona Lelkes