Református jótékonysági ebéd Vancouverben

Október 9-én került megrendezésre a Vancouveri Magyar Református Egyház jótékonysági ebédje, melynek célja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeit ért júniusi jégkár elszenvedőinek megsegítése volt. A bevételt és az azon felül érkező adományokat küldik majd a helyreállítások finanszírozására.

A hálaadás napjának templomi üzenete kiválóan illeszkedett a jótékonysági kezdeményezéshez, ugyanis a hála akkor tud kiteljesedni, ha nem csak magunknak tartjuk meg, amit kaptunk, hanem igyekszünk embertársainkkal megosztani. A szószékről is elhangzott a jótétemény fontossága.

reform

Az istentisztelet után a templom épületében található étkezőhelyen várta a vendégeket az ízletes ebéd. Megmutatkozott a kanadai magyarok anyaország felé érzett felelőssége, hiszen többen jöttek el, mint amire előzetesen számított Fábián Lajos, a gyülekezet lelkésze, és felesége Fábián Erzsébet, akiknek a szervezés köszönhető. Akadt vendég, aki 500 km-es távolságból tette tiszteletét, emellett persze számos adomány érkezett olyanoktól is, akik nem tudtak részt venni az eseményen.

furuly

Közös imával kezdődött az étkezés, melyet a templom konyhájában készítettek a gyülekezet lelkes tagjai, és ők is szolgálták fel. Az ebéd után rövid műsor következett, melyen Horváth Brigitta verset szavalt, majd Fábián Erzsébet énekét Éles Gergő Péter KCSP ösztöndíjas, furulyával kísérte, és a kecskeduda hangja is megszólalt. A program legvégén a jégverésről megjelent tudósításokat és híradók felvételeit vetíttek le, amelyben a jelenlévők szembesültek a károk súlyosságával.

Az ügy fontosságát sokan megérezték, és bárki előtt példaértékű lehet a magyarság összetartásának ilyen megnyilvánulása. Azt tudom kívánni, hogy sok hasonlót láthassunk a jövőben is.

ebed

Szerző: Éles Gergő Péter

Fotó: Ábrahám Dolli Csilla