Református Csendes Nap Vancouverben

A Vancouveri Első Református Egyház gyülekezetében november 6-án csendes napra került sor. A rendszeresen megtartott alkalom célja a lelki elcsendesedés, hitéleti elmélkedés. Ugyanakkor a közösség életének fontos pontja, hogy a felmerülő kérdéseket, gondolatokat meg tudják egymással osztani a hívek.
A nap -­­­­ mint a vasárnapok általában- a magyar iskola óráival kezdődött. Ezúttal viszont, míg a nagyobbak folytatták a tananyagot, a kisebbek számára rendhagyó módon interaktív mesélés volt a program, melyet a KCSP ösztöndíjas jóvoltából élvezhettek, sőt részt is vehettek benne szereplőként. Majd egy éneket tanulhattak meg, amely a karácsonyi műsorra való előkészület része, hiszen majd ott elő is fogják adni.
Az istentisztelet témájában már hangolódás volt a délutáni eseményre, mely egy közös ebéd után kezdődött meg. A vezetett beszélgetésen a közösségre, keresztény értékekre, magyarságra vonatkozó témákat vetettek fel, melyekre aztán mindenki megoszthatta saját gondolatait, élményeit, tapasztalatait.

gerg2 reformatus
Az elhangzottak alapján úgy gondolom, hogy ez és az ehhez hasonló események adják az alapot a közösségek életben a megmaradáshoz, ami a diaszpórában élő magyarság szempontjából igen aktuális és jelentős felvetés. Fontos a kommunikáció, egymásra figyelés, de a szabadság is, de leginkább az egymás elfogadása, a szeretet.

Szerző: Éles Gergő