Pontozó Szóló és Csoportos Táncverseny

A hétvégén, április 5-7-én Torontóban, Kanadában megrendezett Pontozó Szóló és Csoportos Táncversenyen nagyon szép teljesítményt nyújtottak a csoportok és a szólisták. Az Észak-Amerika különböző helyeiről érkező versenyzők több mint 200-an vettek részt az eseményen és mutatták be tánctudásukat, valamint magyar kultúrához való kötődésüket. A megmérettetésre Észak-Amerika számos városából érkeztek, így New Brunswickból, Detroitból, Kitchenerből, Hamiltonból, Cleavlandről és természetesen a Torontóból.

A Pontozónak minden évben van egy kiemelt tájegysége, aminek kultúráját, táncait, viseleteit megismertetjük a közönséggel. Az idei évben a fő téma a Felvidék volt. A magyar-szlovák határ alatt és fölött lévő magyarlakta területek, kisebb települések kultúrája, táncai jelentek meg a 3 nap során ezen az eseményen, az ottani szlovák tánckultúrával együtt, mert a Felvidéken a magyar és a szlovák emberek mindig is békében éltek egymással. Ennek köszönhetően hívtuk meg a Torontóban működő szlovák táncegyüttest, a Vychodnat, akiktől Szlovákia középső részéről láthatunk egy táncot, illetve egy Parchovanyi csárdást és karikázót. Az eseményen részt vett, többek között, dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete és Michael Martincek, Szlovákia tiszteletbeli főkonzulja.

Eredmények:

1. helyezés – Kodály Együttes – Bonchidai,
2. helyezés – Kodály Ifi csoport – Emlékül Kodály Zoltánnak
1. helyezés – Gáspár Tomi – Bonchidai legényes(Kodály Együttes)
2. helyezés Köves Ádám, Nagy Anikó – Bagi táncok(Kodály Együttes)
2. helyezés Kodály Együttes gyerek csoportja – sárközi táncok
3. helyezés Varga Eszter – Bonchidai (Kodály Ifi csoport)
2 különdíjat kapott még a Kodály Együttes gyerekcsoportjából két pár.

Az esemény 3 napos volt, amelyből a pénteki napon egy közel 1 órás színvonalas műsort láthatott a közönség. A műsort táncház követte. A második napon került megrendezésre maga a verseny, amely 11 órától egészen 17 óráig tartott, majd a díjkiosztás, valamint az esti Felvidéki bál, ahol Sinka László, első misszióvezető-helyettes, Laky-Takács Péter, konzul, Boda-Lázár Judit, a Magyar Ház elnöke és Komáromy András, a Kodály Együttes elnöke mondott beszédet a megjelenteknek. Vasárnap egész napos “workshop”, tánctanítás volt a felnőtt korosztálynak Lévai Péterrel és Lévai Anitával, a gyerekeknek pedig Lukács Lászlóval és Márton Rékával.

A Pontozóra minden évben igyekeznek Magyarországról neves szakembereket, zenészeket, zsűritagokat hívni, hogy az otthoni aktuális színvonalnak, elvárásoknak az itteni táncos közösségek is meg tudjanak felelni, tudjanak fejlődni. A versenyt végignézve megállapítható, hogy nagyon erős mezőny jött össze itt, az anyaországtól távol, nagyon sok ügyes, tehetséges néptáncos van Észak-Amerikában. Reméljük, még nagyon sokáig megrendezésre kerülhet ez a hatalmas esemény, ahová a  szombat esti bállal együtt több, mint 700-an látogattak el a három nap alatt.