„Nyelvében él a nemzet” – a Magyar Nyelv Napját ünnepelték Windsorban

A Magyar Országgyűlés döntése alapján 2011 óta november 13-án a Magyar Nyelv Napját ünnepeljük. 1844-ben ugyanis ezen a napon nyilvánították államnyelvvé – a korábbi német helyett- a magyar nyelvet. A Magyar Nyelv Napja nem csak Magyarországon ad alkalmat összetartozásunk kifejezésére, hanem a világ különböző pontjain élő magyar közösségeknek is lehetőséget terem a nemzeti identitás alapját jelentő anyanyelv megünneplésére.

kinga2

A kanadai Windsorban immár hat éve ünneplik ebéddel és műsorral e jeles napot. Idén a kétórás műsor középpontjában természetesen a magyar nyelv és annak sokszínűsége, kifejezőképessége állt: a windsori irodalmi kör tagjai szavalatokkal, előadásokkal mutatták be a magyar nyelv múltját, egyediségét, valamint jelentésbeli érdekességeit. A színvonalas műsorból nem maradhattak el az olyan komoly témák sem, mint a nyelvromlás, vagy a nyelvvesztés jelenségei, amellyel a külhoni magyarok nap, mint nap kénytelenek szembesülni.

kinga

Mivel kanadai szolgálatom rövid idejére magam is csatlakoztam az irodalmi körhöz, Lizik Zoltán tiszteletes, a rendezvény főszervezője engem is bevont az ünnepség szervezésébe. Kőrösi ösztöndíjasként stílszerűen egy Kőrösi Csoma Sándor életét és nyelvészeti kutatásait bemutató előadással járultam hozzá a rendezvény megvalósulásához. Az ünnepi műsorból természetesen nem maradhattak ki a szavalatok sem: a klasszikusok mellett olyan kortárs költők versei is elhangzottak, akik határon túli magyarokként maguk is jól ismerik és küzdenek a nyelvvesztés, valamint nyelvromlás folyamatai ellen.

Szerző: Fodor Kinga