Nagyon izgatottak a gyerekek, hiszen van aki még egyáltalán nem járt Magyarországon

A Rákóczi Szövetség Diaszpóra – és Szórványprogram “1848/1849-es forradalom és szabadságharc” elnevezésű programjának keretében, március 11. és március 25. között Vacouverből Magyarországra látogat 20 gyermek. A kirándulás célja, hogy a programban részt vevő kisdiákok minél több hazai élményben részesüljenek a magyar nyelv és kultúra minél jobb megismerése érdekében.

“Észak – Amerikából körülbelül 250-en, Vancouverből 20 gyerek indul a kísérőkkel együtt Magyarországra” – kezdte Kalmár Ágnes, aki lelkes szülőként és szervezőként aktívan részt vesz a vancouveri magyar oktatási intézmény életében. “A pályázat kiírása szerint, erre a programra azok a 10-25 év közötti külföldön élő, határon túli gyermekek jelentkezhettek, akik valamilyen magyar kulturális programban részt vesznek. Tehát rendszeresen látogatják a magyar iskolát, részt vesznek a cserkészfoglalkozásokon vagy táncolnak. Természetesen az út során felnőttek fognak felügyelni rájuk, hiszen kiskorúakról van szó. A vancouveri gyerekcsoportot a helyi cserkészvezető, a református iskola egyik tanára és egy szülő fogja elkísérni. Mondanom sem kell, hogy nagyon izgatottak a gyerekek, hiszen van aki még egyáltalán nem járt Magyarországon vagy csak nagyon pici korukban voltak otthon, amire már alig emlékeznek és nincsenek friss emlékeik. ”

magyartab

Ágnes elmondta, hogy a katolikus és a református iskola tanárai lelkiismeretesen törekedtek arra, hogy alaposan felkészítsék a diákokat a vasárnapi tanórákon a 1848/1849-es forradalom és szabadságharc minden egyes mozzanatáról. Éles Gergő Péter ösztöndíjas pedig vetítéssel egybekötött előadásával igyekezett útbaigazítani az egyre izgatottabban készülődő gyerekeket. A tanulók a rendhagyó órán azokról a történelmi városokról kaptak információkat és érdekességeket, amelyeket meglátogatnak majd. Budapest számtalan helyszíne, a Dunakanyar és Nyugat-Magyarország néhány városa mellett a Délvidéket is meglátogatják. Az előadás célja az volt, hogy felkészítse a gyermekeket a tartalmas utazása.

A kisdiákok a Parlamentbe, a Magyarság Házába, a Csodák Palotájába és a Hadtörténeti Múzeumban is ellátogatnak majd, és részt vesznek majd különböző kézműves foglalkozásokon és szerepel egy táncház is a programtervezetben.

Szerző: Ábrahám Dolli Csilla