Megmutatkozott a kanadai magyarok anyaország felé érzett felelőssége

Tavaly októberben került megrendezésre a Vancouveri Magyar Református Egyház jótékonysági ebédje, melynek célja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeit ért júniusi jégkár elszenvedőinek megsegítése volt. A bevételt és az azon felül érkező adományokat a szervezők elküldték a helyreállítások finanszírozására. A hálaadás napjának templomi üzenete kiválóan illeszkedett a jótékonysági kezdeményezéshez, ugyanis a hála akkor tud kiteljesedni, ha nem csak magunknak tartjuk meg, amit kaptunk, hanem igyekszünk embertársainkkal megosztani.

fabian

A szószékről is elhangzott a jótétemény fontossága. Az istentisztelet után a templom épületében található étkezőhelyen várta a vendégeket az ízletes ebéd. Megmutatkozott a kanadai magyarok anyaország felé érzett felelőssége, hiszen többen jöttek el, mint amire előzetesen számított Fábián Lajos, a gyülekezet lelkésze, és felesége Fábián Erzsébet, akiknek a szervezés köszönhető. Akadt vendég, aki 500 km-es távolságból tette tiszteletét, emellett persze számos adomány érkezett olyanoktól is, akik nem tudtak részt venni az eseményen.
Közös imával kezdődött az étkezés, melyet a templom konyhájában készítettek a gyülekezet lelkes tagjai, és ők is szolgálták fel. Majd zenés verses műsor következett és egy videó is lejátszásra került, ahol a sajnálatos káreset részleteit ismerhette meg a közönség.

fabi2

Majd 2016 novemberének végén, Fábián Lajos lelkész és felesége magyarországi útján, megtörtént az adomány átadása is, mely eseményt a hála és meghatottság övezett. Személyesen is meggyőződtek, hogy a felajánlások megfelelő helyre kerültek. Januárban egy újabb alkalom keretén belül a korábbi adományozók összehívásával prezentálták az ottani eseményeket és képeket is láthattak a megjelentek. A műsor most sem maradhatott el, zenei fellépőkkel, közös énekléssel. Kézzelfogható és örömteli eredmény, hogy a rozsályi templom tetőzete már nem ázik be. Ez a hír mindenkit megörvendeztetett, de ez csak egy volt a sok közül.
Úgy gondolom az ügy fontosságát sokan megérezték, és bárki előtt példaértékű lehet a magyarság összetartásának ilyen megnyilvánulása. Azt tudom kívánni, hogy sok hasonlót láthassunk a jövőben is.

fabi3

Szerző: Éles Gergő Péter