Március 15-i ünnepi megemlékezés Edmontonban

2017. március 18-án egy gyönyörű napsütéses szombati délutánon tartotta az Edmontoni Magyar Kultúrkör a március 15-i ünnepi megemlékezést. Az 1848-as forradalom és szabadságharc 169 éves évfordulóját közel ugyanennyi érdeklődő edmontoni magyar honfitársunk tisztelte meg jelenlétével.

edmi

Ünnepi műsorunk díszvendégei voltak Potápi Árpád János, Nemzetpolitikáért felelős Államtitkár úr, dr. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete, dr. Kádár Zoltán, Nemzetpolitikai Államtitkárság kabinetfőnöke, Szenthe Sándor, tiszteletbeli konzul, az Edmontoni Magyar Kultúrkör elnöke, Szenthe Anna, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke, a Diaszpóra Tanács Kanadai társelnöke, Szabó László, a Calgaryi Magyar Kultúregyesület elnöke, dr. Pungur József református lelkész, dr. Berkes Zoltán, a Corvin Történeti Társaság elnöke, dr. Székely Zsolt, a Nyugat-Kanadai Székely-Magyar Egyesület elnöke és felesége Székely Emília, dr. Kanyó Attila Richárd, az Edmontoni Magyar Kultúrkör elnökhelyettese, Tóth-Vörös Patrícia, a Katolikus Egyesület képviselője és Kalina Veronika, a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasa Calgaryből.

kalin

Engem ért a megtiszteltetés, hogy a vendégeket köszönthettem és a műsort levezethettem. A megnyitó sorok után Szenthe Anna a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke, a Diaszpóra Tanács Kanadai társelnöke felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök úr köszöntő levelét, amelyet az edmontoni magyaroknak írt.

A megtisztelő szavak után az edmontoni 26. számú Prohászka Ottokár Cserkész Csapat és a Szent Imre Magyar Iskola adta elő ünnepi műsorát. A gyerekek nagyon izgatottan és lelkesen készültek az előadásra és elmondhatom, hogy hatalmas sikert arattak. Gyönyörű és megható történeteket meséltek, szépen szavaltak és csodálatosan énekeltek. Hálás köszönjük Tóth-Vörös Patríciának, a Szent Imre Magyar Iskola igazgatójának és a 26. számú Prohászka Ottokár Cserkész Csapat vezetőjének, valamint a Szent Imre Magyar Iskola tanárainak a műsor betanítását.

edmigyer

A gyerekek műsora után dr. Ódor Bálint Magyarország kanadai nagykövete mondta el ünnepi gondolatait és köszöntötte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár urat, aki elmondta ünnepi beszédét. Államtitkár úr köszöntötte az edmontoni magyarságot és a megható gondolatok után elismerő oklevelet adott át a Szent Imre Magyar Iskolának, az Edmontoni Magyar Kultúrkörnek, a Calgaryi Magyar Kultúregyesületnek és a Csárdás Táncegyüttesnek áldozatos munkájukért.

potedi

Az oklevelek átadása után a Csárdás Táncegyüttes táncosai szatmári táncokat adtak elő a nézők nagy örömére, majd Kovács Nóra és Krassay Rózsa mondták el verseiket tisztelegve a hősök előtt.

Ünnepségünket Petőfi Sándor soraival zártuk:

„Sokszor nem elég tüzet gyújtani,

A lángok erejét meg is kell tartani.

Fogjuk fel a parázs minden melegét,

S nem csak egy kis tüzét, az egész nemzetét.

A cikket írta: Mészáros Attila

KCSP ösztöndíjas, Edmonton