Liszt rapszódia és nemzeti színű kokárda Torontóban

Színes programokkal emlékeztek meg a torontói magyarok az 1848/1849-es forradalomról és szabadságharcról. Két zenei virtuóz csillogtatta meg tehetségét a publikum előtt a Magyar Házban, 11 új magyar állampolgárral gazdagodott a közösség, és a nemzeti érzelmektől fűtött magyarok együtt tisztelegtek a márciusi ifjak emléke előtt.  

balla

Rengeteg ünnepségen voltam már Magyarországon és külföldön is, de meg kell, hogy mondjam, a torontói magyarok március 15-i programjai kiemelkedően színvonalasnak bizonyultak. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes volt a díszvendége az idei megemlékezéseknek. A hivatalos program március 18-án reggel a Budapest Parkban indult, ahol államtitkár úr a KMKT elnökhelyettesével, Balla Sándorral, Dr. Fecső Andrással, a Magyar Ház elnökével, és a Főkonzulátus részéről Kiss Rita konzullal karöltve virágokat helyezett el az ’56-os emlékműnél. A márciusi hóesésben a program Niagara Fallson folytatódott, ahol Szőke János a Niagarai Árpád Ház elnöke fogadta a vendégeket, akik egy kötetlen ebéden vettek részt, majd megtekintették a Niagara vízesést, és a Hello Wood Projekt fából készült ’56-os installációját.

balla3

A Kanadai Magyar Kulturális Tanács szervezésében a Magyar Házban szombat este rendezték meg az ünnepi gálavacsorát, melyen a márciusi ifjakra emlékeztek a torontói magyarok. A gálavacsora nyitányaként Dr. Fecső András, a Magyar Ház elnöke köszöntötte a vendégeket. Az est fénypontja a Liszt Ferenc – díjas Balázs János zongoraművész, és a Liszt Ferenc – díjas hegedűművész, Lajkó Félix közel egyórás koncertje volt, melyet ámulattal hallgatott a közönség. Balázs János a március 15-i ünnepségre tekintettel Liszt Ferenc 15. magyar rapszódiájával, a Rákóczi indulóval tisztelgett Petőfiék előtt. A KMKT által erre az estre felállított sajtófal előtt rengeteg emlékezetes fotó készült a gálavacsora vendégeiről, ahogy emlékezetes köszöntőt mondott az esten Vargha Tamás államtitkár úr, dr. Szabó Stefánia főkonzul, valamint Balla Sándor, a KMKT elnökhelyettese, az est főszervezője is.

balla2

Vasárnap a Szent Erzsébet Katolikus Templomban folytatódott a hivatalos program, amelyen Vargha Tamás államtitkár úr is tiszteletét tette, és a szentmise után ünnepi ebéden is részt vett Rigó Jenő atyánál. A vasárnap délutáni állampolgársági eskütételt és az ünnepi megemlékezést a Magyar Ház szervezte. A torontói Főkonzulátus 11 új magyar állampolgárt esketett fel, gyönyörű köszöntőt mondott Dr. Fecső András, a Magyar Ház elnöke, dr. Szabó Stefánia torontói főkonzul, Vargha Tamás államtitkár úr, majd Balla Sándor, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökhelyettese Kövér Lászlónak, az Országgyűlés Elnökének a torontói magyarokhoz írt köszöntő beszédét olvasta fel az egybegyűlteknek, az ünnepi megemlékezésen fellépett a Szent Erzsébet Schola Cantorum kórusa, a Kodály táncegyüttes és az Arany János Magyar Iskola és Szent Erzsébet Magyar Iskola növendékei is.

Szerző: Bánfalvi Laura