Köszönet, kanadai magyar szervezeteink nevében, a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasainak

Észak Amerikában, így Kanadában is hamarosan véget ér a 2017/18 évi Kőrösi Csoma Program és ösztöndíjasaink lassan hazatérnek megszokott otthonukba, vissza az ismerős környezetbe.

“A Kőrösi-program célja a diaszpóra és az anyaország magyarsága közti kapcsolatok erősítése. A kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy magyarországi fiatalok látogassanak el a diaszpóra közösségeihez, segítsék értékőrző munkájukat és tájékoztatási, közösségépítő tevékenységükkel erősítsék a Magyarországhoz való kötődésüket.” -nyilatkozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Ennek szellemében segítettétek kanadai városaink magyar szervezeteit és végeztetek hagyományőrző, szervezői, csapatépítő munkát.
Bátran mondhatom mindenki nevében, hogy mentoraitoknak, új barátaitoknak, kanadai magyar ismerőseiteknek, szervezeteinknek hiányozni fogtok.
Mindig azt vallottam, hogy egy ösztöndíjas hatékony munkája a mentor irányításától, természetesen az ösztöndíjas hajlandóságától , de nagyrészben a közösség szellemétől függ, hisz csak pozitív körülmények között lehet építő munkát végezni. Mindegy milyen feladatot láttatok el, azt hiszem mentoraitok egyetértenek velem abban, hogy túlnyomó részben kitűnő munkát végeztetek.
Ismételten kiemelném, hogy azok az ösztöndíjasok, akik mertek kompetenciájukkal, magyarországi tapasztalataikkal valami maradandót hagyni maguk után, azokra különös szeretettel fog emlékezni a helyi közösség.
Mi kanadai magyarok, mentorok nagy sóhajjal engedünk el benneteket, de reméljük a szimbolikus „kilenc hónap” alatt kötött barátságok legalább olyan maradandóak, mint egy anya gyermekéhez való kötődése.
Semjén Zsolt fogalmazta meg a diaszpórában élő magyarok gondolatait, amikor azt mondta, hogy “a munka, amit a kiutazó fiatalok elvégeztek, múlhatatlan és történelmi jelentőségű a diaszpóra magyarságának megtartása érdekében”.
Kedves KCSP ösztöndíjasok! Köszönjük munkátokat és sok sikert kívánunk további terveitekhez.

Szenthe Anna
Magyar Diaszpóra Tanács kanadai elnök