Kis fazekas mesterek Vancouverben

Vancouverben a Szent László Népe magyar iskola és a KCSP ösztöndíjas szervezésében agyagos foglalkozást tartottak, amire olyan mértékű érdeklődés volt, hogy sajnos korlátozni kellett a jelentkezők számát.

gergofaz

Egy novemberi vasárnapi mise után a cserkész terembe lépőket különös látvány fogadta. A padlót fólia takarta és az asztalok is máshogy álltak, mint ahogy az megszokott. Ráadásul mindenféle pálcika, kés és hasonló eszközök hevertek rajtuk. Hamarosan megtelt a helyiség gyerekekkel, szülőkkel és a sarokból előkerültek az agyagrögök is. Végül csak kiderült, hogy agyagos foglalkozásban lehet része a megjelenteknek.

fazekas

Alapvető technikák mentén készítettek kisebb méretű tárgyakat. Először ősi módszerrel marokedényeket, majd lapedényeket. A sor terv szerint folytatódott volna, de ekkor következett a nagy meglepetés – még a foglalkozástartó számára is. Egy apuka saját készítésű fazekaskoronggal állított be, ami miatt átalakult a program, de ezt végül senki sem bánt meg. Ez a „kis” változás lehetővé tette, hogy a szakkör második felében minden gyerek kipróbálhassa a fazekas mesterség igazi nehézségét, a korongozást. Egyesével ültek a masinához, ahol az ösztöndíjas vezetésével mindenkinek garantált volt a siker, még ha az agyagdarabok középen tartása és formázása nem a legegyszerűbb feladatok közé tartozik is.

cim
A foglalkozás lényege az volt, hogy jó élményekkel gondoljanak a délutánra, ezen keresztül egy régi magyar mesterségre. A folytatás nem is kérdéses, várjuk az újabb alkalmakat!

Szerző: Éles Gergő