Edmonton Mini World Cup labdarúgó-bajnokság

Az edmontoni labdarúgó terembajnokság színhelye, a Dél-Edmontoni Futball Központ két héten át a “Ria, Ria Hungária” biztatástól volt hangos.

Az Edmontoni Hungária Labdarúgó Csapat, amely 1957 óta működik a városban, a 2019. évi edmontoni Mini Világ Kupa ezüstérmese lett.  A tegnap este játszott döntő mérkőzésen 4:2 arányban szenvedett vereséget az olaszoktól, mely az egész forduló egyetlen vesztes mérkőzése volt. A labdarúgó forduló két héten keresztül tartotta izgalomban Edmonton városát, különösképpen a magyar közösséget. A Hungária végig kiválóan szerepelt, egy döntetlennel Chile ellen, de fölényesen legyőzve a Fülöp-szigetek, Ukrajna, Szerbia és Skócia csapatait.

A fordulón a lelátók megteltek a magyar színekbe öltözött szurkolókkal, akik hangos üdvrivalgásokkal jutalmazták a nyertes gólokat és a Hungária számára meleg helyzeteket „Ria, Ria Hungaria” bíztatásokkal próbálták kivédeni.

Ez a fajta teremfoci Európában nem ismert – mondta Kollár Máté KCSP ösztöndíjas, aki egy meccset sem hagyott volna ki.  Itt, mint a jégkorongban is, szabad használni a palánkot és ettől a meccs gyorsabbá és izgalmasabbá válik, ezért gyakran cserélnek, egész sorokat, pontosan úgy, mint a jégen – emelte ki.

A Hungária tradíciójához méltóan végzett ebben az évben is, de ezzel még mindig nem sikerült megtörniük a városban mindenki által ismert legendát, miszerint az 1956-os magyar labdarúgó csapat Edmontonban tíz évig verhetetlen volt.  Az akkori nagy játékosok közül már nem sokan vannak közöttünk – mondta Szenthe Sándor, a csapat menedzsere, aki 1980-tól évtizedeken keresztül maga is játékos volt. Az 1956-os nagy nevek közül kiemelném Takáts Andort, akinek most mindkét fia, Andy és Nándor már a második generációból is lassan kiöregednek – folytatta a csapat menedzsere.  Ahogy a játékosok névsorát böngésszük, láthatjuk hogy ifj. Szenthe Sándor a csapat egyik csatáraként követi édesapja nyomdokait.  A foci Edmontonban nemcsak apáról fiúra száll, de ha a Jajczay család hagyományait nézzük, a két híres Jajczay testvér, Frigyes és Tom nyomdokaiban a női foci élén megtalálhatjuk Samanthát és Kassyt is, Frigyes két huszonéves tehetséges lányát.

A csapatsportnak, mint a labdarúgásnak, vitathatatlan közösségépítő ereje van. Edmontonban két héten keresztül volt szoros egyetértésben büszke magyar minden egyes sportoló és szurkoló.  A piros-fehér-zöld zászlónak mágikus ereje heteken keresztül több mint száz embert tartott össze.

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!
Szenthe Anna

Diaszpóra Tanács Kanadai Elnök
Kanadai Magyar Kulturális Tanács Elnök