Beszámoló a kanadai magyar diaszpóra 2019. évi terveiről

Éppen, hogy csak lezártunk egy programokkal gazdag, mozgalmas 2018-at, máris bevetettük magunkat egy új év kezdetébe, idei terveink megvalósításába – Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai regionális elnökének összefoglalója.

Először is az évet a Nemzetpolitikai Államtitkárság által még múlt évben meghirdetett, a diaszpórában élő magyarság szervezetei számára kiírt pályázatok beadásával kezdtük. Szervezeteink kulturális és egyéb programjainak támogatása a felgyorsult diaszpóra életében szinte már nélkülözhetetlen fontossággal bír.  Mióta a magyar kormány nemzetben és nem országhatárban gondolkodik, azóta mi, kanadai magyarok még jobban ragaszkodunk magyarságunkhoz. Ebben a multikulturális országban fokozottabb feladatunkká vált, hogy megtanítsuk gyermekeinknek, honnan származnak. Fontos, hogy Kanadában legyen egy nemzetünk, népünk, amire büszkék lehetünk, legyen egy szülőhazánk, ahonnan származunk vagy őseink származnak, hogy azonosulni tudjunk minden magyarral, hogy összefogjunk és megmutassuk, hogy milyen a kanadai multikulturális mozaik egyik kis darabjaként, a Kanadában élő közel kétszáz más nemzettel együtt, ezeréves magyar kultúránkkal, hagyományainkkal, történelmünkkel, a piros juharlevél egy részét alkotni. Arról nem is beszélve, hogy az ember tartozik azzal őseinek, hogy soha nem tagadja meg magyarságát.

Ez évi programjaink közül kiemelném a Megavers a Diaszpórában, immáron negyedik éve folytatódó versenyét, mellyel gyermekeink, fiataljaink érdeklődését a magyar költészet szépségére igyekszünk hangolni. Ez év kötelező verseit Ady költészetéből merítettük, ezzel tisztelegve Ady halálának 100. évfordulója előtt. A tavaly ősszel indított nagysikerű Kanadai Magyar Amatőr Színjátszók (KAMASZ) Fesztiválját ismét szeretnénk megrendezni, ezúttal az Edmontoni Magyar Kultúrkör szervezésében.

A néptánc a kanadai magyarok életében egy olyan hagyomány, amit azokban a közösségekben is szívesen fogadnak, ahol már nem beszélik a magyar nyelvet. A néptánc-programjaink két jelentős eseménye a torontói Kodály táncegyüttes áprilisban rendezett Pontozó versenye, valamint a 41. Nyugat-Kanadai Néptánc Fesztivál, amelyet idén októberben, Winnipeg városában szerveznek.

Hagyományőrző programjainkon keresztül a hazai vidék hangulatát próbáljuk feleleveníteni. Ilyen programunk volt a KMKT elnökhelyettese, Balla Sándor Torontó környéki farmján szervezett disznóvágás, melyből másnap a rászorulóknak szolgáltak fel ételeket, valamint ilyen lesz ismételten szeptemberben Albertában egy mangalica farmon szervezett pörköltfőző verseny, mely a calgaryi és edmontoni magyarházak közös programja.

Torontóban már épül a református misszió- és diaszpóraközpont. Nt. Vass Zoltán tájékoztatása szerint a centrum megnyitóját áprilisra tervezik.  Májusban kerül megrendezésre a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasainak zárókonferenciája a niagarai Árpád Házban, valamint ezzel egyidőben ugyanitt a tanároknak tervezünk mini konferenciát.

Mindeközben minden nagyobb városban lázasan készülődnek már az 1848-as forradalom és szabadságharc méltó megünneplésére. Nagyobb városi ünnepségeinkre a magyar kormány küldötteit és a külképviseletek konzuljait is meghívtuk.

2019-ben több hazai előadó vagy együttes koncertjét élvezhetik a kanadai magyarok, ebből kettőt emelnék ki: márciusban a KMOSZ által szervezett Edda koncertet, áprilisban pedig a KMKT szervezésében a Mobilmánia észak-amerikai turnéját. Júniusban az összetartás jegyében a KMKT a torontói Budapest Parkban többnapos magyar fesztivál szervezésén dolgozik. Augusztusban pedig az eddig is több mint 500 látogatót vonzó dél-ontáriói piknikre építve,  Niagarán az Árpád Ház vezetőségével, az ottawai követséggel és a torontói főkonzulátussal együtt Magyar  Diaszpóra Fesztivált rendezünk, amely a tervek szerint Észak-Amerika legnagyobb szabadtéri magyar fesztiválja lesz.

Természetesen gyermekeinkre és a magyar családokra fókuszálva iskoláinkban sikeresen folytatjuk a magyar oktatást, több helyen a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasainak segítségével. Tanárainknak lehetőségük lesz hamarosan egy magyarországi külhoni tanároknak szervezett konferencián is részt venni.  Nyári táboraink közül a két legjelentősebbet említeném, a Cifra tánctábort Niagarán, valamint a kelownai Nyugat-Kanadai Magyar tábort. Szeretnénk ezek valamelyikéhez egy Megavers tábort csatolni, ahol a gyermekekkel a magyar költészetet és irodalmat ismertetnénk meg, magyarországi szakmai tanárok vezetésével.

A 2019-es II. Rákóczi Ferenc-emlékév beindításáról sem felejtkezünk meg. Ebben nagy szerepet vállal a torontói Rákoczi Szövetség. A megemlékezések 2020. szeptember 17-ig tartanak majd, amikor Rákóczi egész Magyarország vezérlő fejedelmévé választásának 315. évfordulóját ünnepeljük.

A kanadai magyar diaszpóra külön figyelmet szentel azokra a – Kanada területén található – értékekre, melyek a magyarok több mint százéves múltú kanadai letelepedésének bizonyítékai. Ilyen a nemrég Albertában, Bashaw-n felfedezett magyar kápolna és temető, melyre márciusban a magyar kormány képviselőjének jelenlétében, az ottawai követséggel, az albertai magyar egyesületekkel és a helyi kanadai önkormányzati vezetőkkel közösen emléktáblát helyezünk majd el.

A diaszpóra tanács feladatai közé tartozik, hogy Magyarország és a magyar nép jó hírnevét erősítse. Erre megannyi lehetőségünk van. Szeretnénk a KMKT ernyője alá fogadni azokat a kanadai magyar művészeket, akik méltók arra, hogy Magyarországon is bemutathassák tehetségüket. Ezeket a művészeket felkarolva erősítjük a két ország közötti kulturális kapcsolatokat, ezáltal a Kanadában bemutatkozó magyar művészek sikerei mellett, kanadai művészek magyarországi bemutatkozását is lehetővé tesszük. A tavalyi Nyugat-Kanadai Néptánc Fesztivál kapcsán a tánccsoportok fellépését nézve bátran kijelenthetjük, hogy néhány együttes bármikor megállná a helyét bármilyen magyarországi ünnepségen, rendezvényen, ezzel is bemutatva a magyar embereknek a diszpóra kulturális értékeit, a kanadai magyarok évtizedes munkáját, magyarságfenntartó törekvéseit.

Fontosnak tartjuk továbbá, hogy felhívjuk a Magyar Kormány figyelmét azokra a magyar származású hétköznapi emberekre, akik szorgalmukkal, tudásukkal valami pluszt adtak Kanadának, ezzel is öregbítve Magyarország jó hírnevét.

Szervezeteink ebben az évben is pozitívan fogadták a KCSP ösztöndíjprogram elindítását és a vártnál több szervezet, iskola, cserkészet, egyház küldte vissza a kitöltött jelentkezési lapokat. A felmérések során idén olyan kanadai magyar szervezetek is jelentkeztek, akik eddig nem folytak be a diaszpóra vérkeringésébe, de látva sikerünket hozzánk fordultak segítségért.

A kanadai magyarok továbbra is kiállnak a kisebbségi magyarok jogaiért és gyűjtéssel, valamint egyéb adományokkal segítik nehézsorsú kárpátaljai testvéreiket.

“Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen.” (Wass Albert)

Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai regionális elnöke