Az iskola hosszú távú célja, hogy felkészítsük a tanulóikat, hogy sikeres nyelvvizsgát tegyenek magyarból, mint második idegen nyelvből

A floridai Fort Lauderdaleben üzemelő magyar iskola is szép eredményeket tud felmutatni, hiszen annak ellenére, hogy a vasárnapi oktatási intézmény két éve kezdte meg működését közel negyven regisztrált diákkal büszkélkedhetnek. Csajkás Zsuzsanna igazgatónővel beszélgettünk, aki fáradhatatlanul és lelkiismeretesen dolgozik azért, hogy a magyar nyelvet és a kultúrát átadja az Amerikában élő magyar gyerekeknek.

flo

Vidáman gyülekeztek az udvaron vasárnap délelőtt a különböző korú magyar gyerekek, akik szemlátomást örömmel érkeztek az iskolába és még azt sem bánták, hogy a ragyogó napsütés ellenére be kell ülniük a padba. Ez a felszabadult jókedv és hangulat számomra már mindent elárult, hiszen amint láttam a gyerekeken, hogy nem csak „kényszerből vagy muszájból, szülői unszolásra” vesznek részt a tanításon, már biztos voltam abban, hogy ezek a kis nebulók jobb kezekben nem is lehetnének. Ahogy elkezdődött a tanóra hamar be is bizonyosodott, hogy a megérzéseim ezúttal sem hagytak cserben és örömmel konstatáltam, hogy Csajkás Zsuzsa tanárnőként is olyan atmoszférát képes teremteni, hogy a lurkók észre sem veszik, hogy játékosan csak úgy szívják magukba a tudást.

flo4

„A korosztálynak és a nyelvtudásnak megfelelően a gyerekeket három csoportba osztottuk” – kezdte Csajkás Zsuzsanna, a Dél – Floridai Magyar Gyermek Club vezetője, akit Fort Lauderdaleben látogattam meg szabadságom alatt, mentorom tanácsára. „A kiscsoportban 3- 6 éves gyerekek vannak, a középcsoportba a 7-10 évesek járnak, akik már egy kicsit tudnak olvasni, a nagycsoportban, pedig a 10 éven felüliek vannak. Van pár tinédzserünk is, ők 14-15 évesek. Köztudott, hogy az utóbbi korosztályt nagyon nehéz megfogni közösségi szinten, hiszen kis kamaszokról beszélünk. Éppen ezért külön sikernek könyvelem el, hogy ők is csatlakoztak hozzánk és aktívan részt vesznek a foglalkozásainkon és látogatják a rendezvényeinket.”

flordolli

Az igazgatónő elmondta, hogy az iskola hosszú távú célja, hogy felkészítsék a tanulóikat arra, hogy sikeresen letegyék a nyelvvizsgát magyarból, mint második idegen nyelvből.

„Legnagyobb örömünkre a többi pedagógussal együtt azt tapasztaljuk, hogy nagyon szeretnek hozzánk járni a diákjaink” – folytatta. „Talán azért is, mert minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a legjátékosabban és kevésbé unalmasan tanítsuk őket. Sokuk számára a magyar nyelv tanulása borzasztóan nehéz, ezért teljesen az alapszinten kezdtük a nyelvtanítást, egészen az ABC átismétlésével. A közel negyven növendékünk vasárnaponként 2 órás foglalkozásokon vesznek részt. Jövőre viszont már ezt is bővíteni szeretnénk 3 órásra és csoportokra szabottabban. Kiemelt figyelmet fordítunk a kézműves foglalkozásokra is. Az aktuális ünnepeknek megfelelően legutóbb tojást festettünk a gyerekekkel, amelyet nagyon élveztek. Hatan vagyunk tanárok, egyikünk tánctanár, hiszen levezésképpen minden vasárnap táncórával fejezzük be az oktatást, és arra is igyekszünk figyelmet fordítani, hogy élőzene mellett mozoghassanak a gyermekek, hiszen ez sokkal nagyobb élmény. Többször szerveztünk táborokat is, volt már 3 napos, úgynevezett „ottalvós” kempingezésünk is. Ez nagy népszerűségnek örvend a családok körében is, hiszen ez minőségi időt jelent a szülők és a gyerekek számára egyaránt.” 

florida

Szerző: Ábrahám Dolli Csilla