A magyar Furmint a világsiker útján – egy újabb bemutatkozó állomás Vancouverben

Először is szeretnénk bemutatni a cégüket. Mióta foglalkoznak borászattal? Mire a legbüszkébbek?

A Vinum Tokaj International LLC. immár több éve fejt ki piac-és márkaépítő, valamint különféle promóciós tevékenységet Észak-Amerikában magyar borok vonatkozásában. Az ő végrehajtásukban valósult meg a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott első borpromóciós program Kanadában, mely a mádi Első Mádi Borház és a Vinum Tokaj Canada, illetve a torontói Tokaji Wine Boutique étterem együttműködési sikere is volt. A kaliforniai székhelyű cég elnök-ügyvezetője Balla Attila, aki Wines of Excellence program igazgatójával, Magyar Enikővel közösen vezeti és koordinálja az Észak-amerikai borpromóciós eseményeket, a piacépítési és médiamegjelenési tevékenységeket.A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet úttörőnek számít a magyar borászatban. 2009-es alapításuk óta a kimagasló minőség, a nemzetközi piacokon való folyamatos megmérettetés, a tudatos építkezés mellett kötelezték el magukat. A főborász ifjú Szepsy István, 18. generációs borász, aki édesapja mellett, töretlenül hisz abban, hogy a világhírű tokaji aszú mellett, ma a száraz furminttal lehet Tokajt visszahelyezni a világ bortérképére. Kovács Károly, a borászat tulajdonosa egy olyan stabil infrastrukturális és pénzügyi hátteret biztosít, melynek segítségével a borászat egyre nagyobb sikereket ér a magyar és nemzetközi piacon is. Ennek bizonyítéka az a számtalan nemzetközi díj és elismerés, illetve kiterjedt partnerhálózat, melynek keretében ma már 35 országban érhetőek el a cég kimagasló minőséget képviselő borai.

Mi a cég mottója, filozófiája? Miben rejlik a sikerük?

A siker kulcsa az együttműködés. Feltétele, hogy valamennyi partner, a saját területén a legjobbat nyújtsa. Így, a Szent Tamás Pincészet a folyamatos, magas minőségben állított borokat és a kapcsolódó mennyiségi garanciát vállalja, hogy a közösen felépített piaci igényeket ki lehessen szolgálni. Az importőr, piac-és márkaépítő Vinum Tokaj International a professzionális logisztikai hátteret, az amerikai és kanadai partnerekkel való kapcsolattartást, partnerhálózat építést, a piaci igények folyamatos felmérését követését és kezelését, továbbá, a Wines of Hungary – Wines of Excellence programon keresztül promóciós események és média megjelenések szervezéséhez a szakmai hátteret biztosítja. Az M Dash médiacsoport, pedig, saját kiadásban megjelenő, a legnagyobb példányszámú, a borszakmában meghatározó magazinjain keresztül – The SOMM Journal, The Tasting Panel Magazine, The Clever Root – a promóciós események beszámolóit, a médiakampányok bonyolítását, saját és partnerei szakmai rendezvényein pedig a borászat és borok bemutatkozását szervezi Amerikában és Kanadában.

Méltán híresek a magyar borok világszerte. Mik a tapasztalatok, visszajelzések? Melyik országokban a legnépszerűbbek a boraik? 

Vannak, akik úgy tartják, hogy a magyar borok egyelőre Magyarországon világhírűek. Ebben nagy igazság van. Rengeteg időt-energiát és befektetést igényel, hogy ezen változtatni tudjunk. A borászatok részéről végrehajtott infrastrukturális beruházások, a szabályozási környezet, az eredetvédelemmel kapcsolatos törekvések, a borpromóciós támogatások mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a világ különböző tájairól – szakértőktől és fogyasztóktól egyaránt – egyre több pozitív visszajelzés érkezzen a magyar borok sikeres fogadtatásáról. Ezt tükrözik például a MÁD Furmint legutóbbi eredményei is – a bor ugyanúgy tudott arany érmet nyerni a New York-i World Wine and Spirits Competition borversenyen 2016-ban, mint a Korea-i Wine Challenge megmérettetésén, 2017-ben pedig már Berlinben double gold díjat tudhatott magáénak. Hisszük, hogy furmint a világ új íze. Egy olyan felfedezés előtt álló szőlőfajta és bor, mely a világ minden táján hódítani tud és egyre nagyobb teret fog nyerni.

Legutóbb Vancouverben jártak, ahol egy igényes borbemutató keretein belül találkozhattunk. Mi volt a kanadai látogatásuk célja?

2017 a Furmint Éve Észak – Amerikában. A magyar borok Észak-amerikai importjával foglalkozó Vinum Tokaj International LLC., a mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, a Mad Wine Kft., illetve az amerikai M Dash csoport által indított kezdeményezéshez mára már többen csatlakoztak. A Vancouver-i Chambar étteremben megrendezett Furmint bemutató már a Southern Glazer’s Wine and Spirits of Canada, legnagyobb Észak-amerikai borforgalmazó cég szövetségi és tartományi képviselőivel közösen került megrendezésre. A Vinum Tokaj International LLC. kizárólagos forgalmazási szerveződést kötött a Southern Glazer’s-el a magyar borok Észak-amerikai forgalmazására. Cél, hogy közösen minél több olyan szakmai bemutatót, találkozót szervezzünk, melynek eredményeként a borok és Tokaji Borvidék ismertségét növelni tudjuk és a kanadai piaci értékesítést elősegítjük

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

A Furmint Éve kampány keretében számos további eseményt szervezünk Észak-Amerikában, illetve Észak-amerikai szakemberek számára a Tokaji Borvidékre. Ezen továbblépve, egy  három éves márka-és piacépítési  koncepciót dolgoztunk ki, melyhez a Magyar Turizmus Ügynökséget is partnerünknek tudhatjuk. Ennek az együttműködésnek köszönhetően egy folyamatos, intenzív jelenlétet szeretnénk a magyar borok számára biztosítani Észak-Amerikában, azt elérni, hogy a legnagyobb áruházláncok polcain és éttermek kínálatában is egyre több magyar borral találkozzanak az igényes, a világ újdonságaira nyitott borkedvelők és borfogyasztók.

Szerkesztő: Ábrahám Dolli Csilla