A járvány idején is folyamatos a kapcsolat a külhoni magyarokkal

A koronavírus-világjárvány idején elrendelt veszélyhelyzet miatt módosulnak a külhoni magyar közösségekkel szervezett programok, de a kapcsolattartás ennek ellenére is folyamatos – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. Ahol megvalósítható, ott online formában zajlanak a rendezvények, ahol pedig nem, ott változtattak az időpontokon.

Potápi Árpád János közölte: a fertőzések terjedésének lassítása érdekében augusztus 31-éig a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága semmilyen rendezvényt nem szervez és megvalósulását nem támogatja. A 2020 az erős magyar közösségek éve keretében tervezett programok zöme addig online formában valósul majd meg.

Határtalanul program idei tanévet érintőosztálykirándulásainak határidejét az államtitkárság október 31-ére módosítja- jelezte. A döntés célja, hogy az a több mint százezer iskolás, aki lehetőséget nyert, hogy ilyen tanulmányúton vegyen részt, az elmaradó tavaszi kirándulást a következő tanév elején pótolhassa.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkáraFORRÁS: MTI/SOÓS LAJOS

Az ősszel indított Határtalanul középiskolai online vetélkedőben több mint hetvenezer külhoni és anyaországi diák történelmi, irodalmi, földrajzi és nemzetpolitikai kérdésekben méri össze tudását. A versengés nagydöntőjét április 24-énonline verseny formájában tartják meg ötszáz fiatal részvételével.A Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatással kapcsolatos személyes ügyintézés – a szomszédos országokat is érintő veszélyhelyzetre tekintettel – szünetel, az április végi benyújtási határidőt későbbre tolják.

A diaszpórában élő magyarságot segítő Kőrösi Csoma Sándor- és a Kárpát-medencei szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-program keretében 221 ösztöndíjas tevékenykedik a világ különböző pontjain, akik a Nemzetpolitikai Államtitkársággal és mentoraikkal szorosan együttműködve, távmunkában látják el feladataikat.

A jelenlegi válságos helyzetben az emberi élet védelme, saját és környezetünk egészségének megőrzése, ezáltal nemzetünk megmaradása az elsődleges cél. Mindezek fényében a határon túli magyarságot is arra szeretném kérni, hogy vegyék komolyan a veszélyt, fokozottan figyeljenek a környezetükben élő idősekre és maradjanak otthon. Vigyázzunk egymásra! – hívott fel Potápi Árpád János.