Óriási sikert aratott Vancouverben Dobák Attila, aki Háry Jánosként is szenzációs alakítást nyújtott

Április 23-án, óriási sikerrel mutatták be a Művészetek Palotájában a Háry János című darabot, amelynek főszereplője Dobák Attila, aki számos plakátról köszön vissza Budapesten. A 32 éves szemtelenül jóképű, tehetséges operaénekes neve a külföldiek számára is ismerősen cseng, hiszen éveken keresztül Amerikában élt és számos elismert előadóművésszel dolgozott együtt. Attilával egy hónappal ezelőtt Vancouverben találkoztam, ahol Gerphil-Geraldine Floresszel, az Asian Got Talent egyik nyertesével lépett színpadra. A hihetetlenül tehetséges fiatalember ekkor mesélt nekem karrierjéről és további terveiről.

hary

Egy rendkívül közvetlen, szerény fiatalembert ismertem meg Attila személyében, amikor Szakály Judit,  a Kanadai Magyar Nők Országos Szövetségének BC elnöke segítségével interjúra invitáltam British columbiai fellépése után. A magyar operaénekes komoly nemzetközi szakmai sikereket tudhat a háta mögött, ennek ellenére egyáltalán nem szállt a fejébe a dicsőség és ugyanaz a kedves budapesti srác maradt, jászsági gyökerekkel, aki volt. A magyar operaénekest Ábrahám Tibor, a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnöke is személyesen köszöntötte, hiszen mindig öröm számára, ha egy magyar tehetséget üdvözölhet a távoli Kanadában.

dobak

„Zenei tanulmányaim első állomása 1995-ben a Mozart Zeneiskolában volt – kezdte Dobák Attila, amikor arról faggattam, hogy miként indult a pályafutása. „17 éves voltam, amikor énekelni kezdtem, Sass Sylvia édesapjánál. A gimnázium elvégzése után a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója lettem, s ezzel párhuzamosan a Bartók Konzervatórium ének szakos hallgatója is voltam. 2010-ben hatalmas változás törtét az életemben, hiszen az Egyesült Államokban, a Longy School of Musicban folytathattam a tanulmányaimat. Olyan neves tanáraim voltak az elmúlt évek során, mint Robert Honeysucker, Mark Oswald, Mario Canana, Nádor Magda és Sólyom-Nagy László, akiknek örökké hálás leszek, mert kihozták belőlem a maximumot. Mindegyik szerepemet imádtam, én voltam Papagenó A varázsfuvolában, Leporelló bőrébe bújhattam a Don Giovanniban és játszottam Don Pasquale címszerepét, csak hogy a teljesség igénye nélkül néhányat említsek az elmúlt évtized munkáiból. Bár mindegyik zenei mű és karakter közel állt a szívemhez, legbüszkébb talán Háry János és Figaro szerepére vagyok.”

attitiborinterjuati

Attila elárulta, hogy hobbija is szorosan kapcsolódik a zenéhez, hiszen szabadidejében szívesen zongorázik. Egyik példaképe pedig éppen a vancouveri származású, 16 Grammy-díjas dalszerző-producer, David Foster, akivel ugyan személyesen még nem sikerült találkoznia, de bízik abban, hogy hamarosan ez a vágya is valóra válhat. Mindenesetre mi őszintén szorítunk Attilának, hiszen megtudtuk, hogy Mága Zoltán meghívására David Foster még az idei évben Magyarországra látogat, így az ifjú énekes karnyújtásnyira lesz az álmaitól.

 Szerző: Ábrahám Dolli Csilla