56-os megemlékezés a British Columbia tartomány parlamentjében

Szeptember 30-án a kanadai British Columbia tartomány parlamentjében, Victoriában 56-os megemlékezésre került sor. A gyönyörű ünnepi eseményen a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnöke, Ábrahám Tibor és felesége, valamint a közelben szolgálatot teljesítő KCSP ösztöndíjasok is részt vettek. A nagyszabású ünnepséget Marc Dalton képviselő és a nagykövetség szervezte. A rendezvényen megjelent és beszédet mondott Linda Reid, a tartományi parlament elnöke is.

parlament

British Columbia nagy számú magyar menekültet fogadott be 1956-ban és 57-ben, köztük a híres Soproni Erdészeti Egyetem 200 hallgatóját és 15 tanárát is. Így a megemlékezésen több soproni öregdiák is megjelent, akiknek nevében Apt Kamill mondott megható beszédet. Természetesen Ódor Bálint nagykövet is felszólalt és köszönetet mondott British Columbiának a magyarok befogadásáért.

odor

A kanadai és a magyar himnusz felcsendülése, majd az ünnepi beszédek után, a vancouveri Forrás táncegyüttes fellépése következett, akik ezúttal kaloteszegi koreográfiával készültek.  Az ünnepség kiemelt vendégei Magyarországról Fundák Kristóf és Fundák – Kaszai Lili táncművészek, voltak, akik aranysarkantyús és aranygyöngyös táncospár szatmári táncukkal emelték az ünnepély fényét. A táncosok eredeti népviseletekben, virtuóz lépéseikkel varázsolták el a megjelent vendégeket.

fundak2