’56-os filmfesztivál Torontóban

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával november 17-20-ig a torontói Főkonzulátus szervezésében tekinthettek meg a nézők magyar és kanadai filmeket, melyeknek témája az 1956-os forradalom és a szabadságharc volt. A fesztiválról dr. Szabó Stefánia főkonzult kérdeztük.

stefi

 

Kié volt a filmfesztivál ötlete, és hogyan valósult meg?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával szerveztük az őszi programok nagy részét. Az volt a célunk, hogy a magyar kultúra minél több területét bemutassuk. Kezdtük a Szegedi Kortárs Balettel, volt néptánc, népzene, építészet és természetesen a magyar filmművészetet is szerettük volna bemutatni, hogy ez a művészeti ág, a filmművészet hogyan ábrázolta, milyen területeket ölelt föl az 1956-os forradalomból. A Magyar Filmalap segítségével válogattuk össze azokat a magyar filmeket, amelyeket bemutattunk itt a filmfesztiválon. Szerettük volna, ha a kanadai perspektíva is megjelenik, ezért két kanadai dokumentumfilmet is láthattak a nézők, amelyek arról szólnak, hogy az 1956-os menekültek hogyan váltak a kanadai társadalom részévé, hogyan gazdagították a kanadai irodalmat, gazdaságot, stb. Tulajdonképpen a Kanadába emigrált magyarok közül néhány éven belül majdnem mindenki állást talált, senki nem volt szociális ellátáson. 37565 magyarból csupán 6-nak nem volt munkája. A dokumentumfilmek üzenete az, hogy a magyar menekültek milyen pozitív hatással voltak a kanadai társadalomra.

Milyen magyar filmeket láthattak a nézők a négy nap alatt?

Kanadában nagyra becsülik az európai filmgyártást, az európai filmművészetet, ezért méltó helyszínt szerettünk volna a filmfesztiválnak. A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál, a TIFF a világ második legrangosabb filmfesztiválja, ennek otthonában rendeztük meg az ’56-os filmfesztiválunkat. Úgy válogattunk, hogy a ’70-es ’80-as években készült, és a rendszerváltozás utáni filmeket is bemutassuk a nézőknek. Levetítettük többek között az egyik legjobb magyar filmnek nemrég megválasztott Angi Verát, Makk Károly legendás Szerelem című filmjét, a Szerelmesfilmet, a Szerencsés Dánielt, a Napfény ízét, a Berni követet, a záró film a Vizsga volt.

Fontosnak tartottuk, hogy ne csak filmvetítések legyenek, a közönségnek legyen alkalma közvetlenül kérdéseket feltenni a filmek készítőinek, az érintetteknek. Ennek keretében A Napfény íze c. film vetítése után Robert Lantos producer, a Young Rebels dokumentumfilm esetében Ayklerné Papp Zsuzsa producer, illetve Király Ilona és Anna Porter, akik szerepelnek a filmben, a The Fifty Sixers dokumentumfilm után Andrew Szőnyi, Király Ilona és Gyenge Valéria válaszoltak a nézők kérdéseire. A Filmfesztivál zárónapján Balázs János Liszt és Príma díjas zongoraművész adott nagy sikerű koncertet. A koncerttel a zongoravirtuóz Cziffra Györgyre emlékeztünk, aki szintén 1956-ban hagyta el Magyarországot.

qa-andrew-szonyi-ilona-kiraly-valeria-gyenge

Bánfalvi Laura