50. Csárdás Bál Edmontonban

Idén ötvenedik alkalommal rendezték meg az Edmontoni Magyar Kultúrkör hagyományos rendezvényét, a Csárdás Bált. A jubileumi eseményen a magyar klasszikus zene kiemelkedő alakjai mellett az albertai tehetségeké volt a főszerep.


Az edmontoni magyarság 1985 óta ösztöndíjjal segíti azokat az albertai fiatalokat, akik képesek továbbörökíteni Kodály Zoltán örökségét és maradandót alkotni a zeneművészetben, zenepedagógiában. A Kodály Ösztöndíj minden évben lehetőséget biztosít egy-egy kanadai tehetségnek, hogy Kecskeméten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetében tanulmányozza a Kodály-módszert. A hagyományos Csárdás Bál célja elsősorban az, hogy megteremtse az anyagi lehetőséget az ösztöndíj kiosztására.


Az edmontoni Chateau Lacombe Hotelben rendezett bál egy állófogadással kezdődött, majd a kanadai és magyar himnuszok után – amelyeket Mireille Rijavec és Jorgianna Talbot korábbi ösztöndíjasok adtak elő – köszöntötték a Csárdás Bál bizottságának jelenlévő volt elnökeit: Pallagi Máriát, Pallagi Istvánt, Szenthe Sándort, Szenthe Annát és Berecz Ervint. Ezután elkezdődött az ötfogásos vacsora. A finom falatok mellett a Vaughan Vonósnégyes komolyzenei darabokkal szórakoztatta a bálozókat.
Az este következő részében Berkes Zoltán, a Csárdás Bál bizottságának elnöke köszöntötte a vendégeket és ismertette a Kodály Ösztöndíj intézményét, majd William Street, az Albertai Egyetem Zeneművészeti Karának vezetője beszélt a zene és Kodály örökségének jelentőségéről. Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövetének képviseletében Deák-Stifner Dorottya konzul mondott beszédet, amelyben a kanadai-magyar kapcsolatok fontossága mellett elismeréssel nyilatkozott a kanadai magyarság hagyományőrző tevékenységéről is.


A beszédek után Berkes Zoltán és Szenthe Sándor átadták a Csárdás Bál bizottságának elismerő oklevelét az idei Kodály-ösztöndíjasnak, aki szeptembertől Kecskeméten tanulhat majd. Ezután Teleki Gergő zongoraművész lépett színpadra, aki Liszt és Chopin műveivel kápráztatta el a közönséget, majd a Calgary-i Magyar Veterán Egyesület táncosai mutatták be nyitótáncukat. A hagyományos palotás koreográfusai Biro Magdalena és Bíró György voltak.
Este 11 óra után a népzene került a középpontba. Az edmontoni Csárdás Tánccsoport a Cifra Együttes kíséretében különböző magyar táncokat mutatott be. A táncparkett a produkció után sem ürült ki, a néptáncosok helyét a bálozók vették át. Az éjszakába nyúló mulatság során a zenéről a C-Jam Big Band gondoskodott.
A jubileumi eseményre közel százötven vendég érkezett Alberta szinte minden részéről. Támogatásuk lehetőséget teremt arra, hogy a Csárdás Bál bizottsága a jövőben is folytatni tudja az albertai tehetségekért végzett áldozatos munkáját.

Szerző: Ivaskó Gergely